Part Forana 13/07/2016

Manacor patirà una vaga indefinida del servei de recollida de fems

L'Ajuntament critica l'empresa i la Conselleria de Treball davant un conflicte laboral que esclata en el pitjor moment.

Miquel Barceló
3 min
Les zones de contenidors acaramullaran tots tipus de residus en el propers dies, durant la vaga.

ManacorA partir d'aquest dijous, els quasi 70 treballadors de Lumsa dedicats a la neteja viària, la recollida i el transport de fems, la recollida selectiva i la gestió de l’ecoparc i dels parcs verds de tot el municipi de Manacor faran vaga indefinida. L'empresa no s'ha avingut a negociar una sèrie de millores econòmiques i de caire social, a la qual cosa, segons Àngela Jiménez, presidenta del comitè, s'havia compromès quan se signà el conveni col·lectiu el mes de febrer d'enguany.

La companyia de neteja no ha donat cap explicació pública sobre el conflicte, com sí que han fet els treballadors i l'Ajuntament. L'empresa, que ja ha estat expedientada, haurà de fer front a sancions i possiblement veurà rescindit el contracte, si continua incomplint les condicions d'adjudicació del servei, signada el 8 d'abril de 2014.

La vaga de Lumsa ha marcat el darrer ple municipal d'aquest dimarts, que ha estat molt tens en determinats moments, perquè molts treballadors han assistit a la reunió de la corporació i allà han explicat la situació que pateixen. L'oposició ha recordat que la polèmica de la recollida de fems, "plena de deficiències", segons informes tècnics municipals de control de qualitat del servei, arrela en la concessió aprovada durant el mandat passat d'Antoni Pastor, ara fa poc més de dos anys. Llavors el servei es va atorgar per nou milions d'euros (per un període de 4 anys més dos de pròrroga), amb un 23% de rebaixa sobre el preu de sortida, "una baixa temerària claríssima", ha retret en el ple Núria Hinojosa, del PSOE.

Ordenances que no s'apliquen

La regidora socialista ha recordat que si bé Lumsa no compleix el contracte, "tampoc ho fa l'Ajuntament a l'hora d'aplicar les ordenances de neteja i aquests incompliments recauen sobre els treballadors", ha subratllat. "Papers pertot, xiclets aferrats per terra, poda, excrements de cans... i l'Ajuntament no hi fa res. Si tanta governera tenien, que governin d'una vegada!", ha exclamat.

L'oposició (MÉS-Esquerra,PSOE i Volem) ha estat molt crítica amb el grup de govern (PP-El Pi-AIPC), però s'ha posicionat "al costat" de la coalició conservadora davant una problemàtica de greus conseqüències i que afectarà la imatge del municipi. La vaga arriba en el pitjor moment: en ple estiu i amb la planta hotelera a vessar. El batle, Pedro Rosselló (PP), s'ha volgut desmarcar de com es va fer l'adjudicació a Lumsa, que ha qualificat de mala "herència", tot i que Pastor fou batle del PP abans d'abandonar-lo i va fitxar més tard per El Pi.

Molts treballadors de Lumsa han anat al darrer plenari per fer-se escoltar i explicar els motius de la vaga.

Fracassada la mediació de l'Ajuntament en el TAMIB, el batle ha culpat directament l'empresa adjudicatària de la situació, emperò també la Conselleria de Treball. "Estic personalment dolgut amb els representants de la Conselleria de Treball, que ni tan sols varen comparèixer a les reunions davant el TAMIB, i hauria estat positiu que les dues administracions haguéssim defensat els interessos dels ciutadans de Manacor", ha recalcat Rosselló a poques hores de començar la vaga.

Tampoc hi ha hagut acord a l'hora d'establir els serveis mínims, que finalment dictarà la Conselleria de Treball per tal de garantir la recollida en punts d'atenció sanitària i estratègics.

Porta oberta a continuar negociant

La mediació de l’Ajuntament ha aconseguit, almanco, que els representants dels treballadors i els de l’empresa "es comprometin a continuar negociant mentre duri l'aturada amb l’objectiu de trobar una solució que sigui positiva per a les dues parts i, sobretot, que sigui positiva per a tota la ciutadania de Manacor", ha afegit el batle en roda informativa. La posició de l’empresa i la dels treballadors estan molt allunyades: els convocants de la vaga demanen millores en el sou –un 4,5%– i en les condicions de treball, però des de l’empresa només estan disposats a negociar determinades condicions laborals.

La majoria de nòmines de treballadors de Lumsa se situen entre els 800 i 1.000 euros. Molts d'ells resideixen a la zona nord de l'illa, cosa que agreuja la seva situació, segons el comitè d'empresa.

El batle ha plantejat algunes sortides al conflicte, com que "l'empresa se'n vagi, perquè nosaltres li obrirem les portes", emperò ha recordat que "no és tan fàcil rescindir un contracte, no es fa en dos dies i mentre es tramita s'ha de continuar fent net".

stats