Publicitat
Publicitat

OCEANS

Cent anys investigant la mar

El vaixell ‘Ramón Margalef’ recala al port d’Alcúdia per mostrar les seves instal·lacions als ciutadans

“Ramon Margalef va ésser el pare de l’ecologia moderna a Espanya i un pioner en l’estudi d’un nou concepte integrat dels ecosistemes”. Les explicacions del personal investigador del Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) deixen bocabadats els més petits, mentre els grans fan fotografies del dret i del revés a coberta del vaixell Ramón Margalef, que es troba ancorat a les drassanes del port d’Alcúdia per tal de mostrar a la societat balear els avantatges i els avanços científics de la recerca oceanogràfica i pesquera.

L’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) commemora el seu centenari. Quasi res; un segle de vida des que el naturalista Odón de Buen fundà aquest organisme el 1914, aglutinant i coordinant els treballs oceanogràfics que en aquella època ja s’estaven realitzant des de diferents punts del territori espanyol, entre els quals el Laboratori Biològic i Marí de Balears de Portopí a Mallorca, que s’havia posat en marxa uns quants anys abans, el 1906. Des de llavors, aquest organisme públic dedicat a la recerca marina i la sostenibilitat dels recursos pesquers ha anat incrementant el seu potencial. Actualment disposa de nou centres oceanogràfics costaners -entre els quals el de Balears-, cinc plantes d’experimentació amb cultius marins i una flota de set vaixells oceanogràfics.

El Ramón Margalef és el vaixell insígnia, el més modern i sofisticat de tots els que disposa la recerca oceanogràfica espanyola. Des de divendres és al port d’Alcúdia engalanat amb les seves millors gales -amb banderoles a la coberta- participant en unes jornades de portes obertes per mostrar a tots els ciutadans les dependències del vaixell, els seus equipaments tècnics i científics i els resultats de les campanyes oceanogràfiques. La iniciativa, que es fa gràcies a la col·laboració del personal del Centre Oceanogràfic de Balears (COB-IEO) i la tripulació del vaixell mateix, coincideix a més amb la IX Fira Nàutica i de la Sípia que es du a terme fins avui en aquesta localitat del nord de Mallorca. El proper cap de setmana -dies 12 i 13 d’abril- el Ramón Margalef serà al port de Maó per tal que els menorquins també puguin visitar-lo.

Enric Massutí és el director del Centre Oceanogràfic de Balears i assegura sentir-se “orgullós” de pertànyer a una institució de recerca centenària. “Dissortadament, no crec que n’hi hagi gaires que ho puguin celebrar. Si hem complert cent anys investigant la mar, vull pensar que la nostra feina és reconeguda i d’utilitat no només per les diferents administracions que gestionen la recerca i el medi marí, sinó també -recalca Massutí- pels sectors productius relacionats amb la mar i per la societat en general”.

La visita del vaixell Ramón Margalef és gratuïta. Només cal ser a les instal·lacions de l’Estació Marítima de port d’Alcúdia, on un autocar recull els visitants cada hora, uns 15 minuts de cada visita, fins a les 19.30 hores d’avui diumenge. A partir de demà, i al llarg de tota la setmana, el vaixell rebrà diversos grups d’escolars -primer a Alcúdia i després a Palma i a Maó- amb l’objectiu de “despertar l’interès per l’oceanografia entre els més joves i qui sap si també la seva vocació científica”, segons apuntà el capità del Ramón Margalef , Alberto Boubeta, mentre fa un petit recés en les explicacions del vaixell menjant un poc de peix fresc cuinat gràcies a una demostració de show cooking organitzat amb motiu de la IX Fira Nàutica i de la Sípia.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF