Va de Llibres
Suplements 18/08/2023

Xarim Aresté: "Gemma Ventura és una de les veus literàries més interessants del país"

El músic recomana la novel·la 'La llei de l'hivern', l'últim premi Josep Pla de narrativa

2 min
El músic Xarim Aresté

Barcelona"Es nota que Gemma Ventura ha vist l'ànima humana, perquè la pot dibuixar perfectament", diu el músic Xarim Aresté, que recomana amb fervor el debut novel·lístic de la periodista, La llei de l'hivern (Destino), l'últim premi Josep Pla. "És una de les veus literàries més interessants del país –afegeix–. La seva veu és genuïna en el sentit que no ve d'enlloc més que de la seva poesia. I això la fa lliure, perquè la guia una veritat poètica que sovint trobo a faltar en la literatura catalana".

Aresté va viure de prop l'escriptura del llibre, ja que convivia en el mateix espai amb Ventura. De fet, ell també escrivia en paral·lel la seva primera novel·la, Tanit i les guerres púniques (Columna). Diu que són dos llibres molt diferents, el seu i el de Ventura, però que, d'alguna manera, tots dos parlen "dels cicles i les morts inevitables que hi ha en una mateixa vida". A La llei de l'hivern, la protagonista s'acomiada d'un avi moribund que l'ha cuidada des de petita. "És important reflexionar sobre la mort perquè cada respiració i cada dia és un final –diu Aresté–. Jo intento tenir la mort present constantment per poder renéixer cada dia, perquè si no mors, cada dia és el mateix".

En el músic també ressona la idea de solitud que explora Ventura al seu llibre. Segons Aresté, l'escriptura és conscient que "no hi ha solitud possible, perquè l'existència és pura relació, ja sigui amb un bosc, una ciutat o un mateix, i això la Gemma ho ha portat fins al límit en la seva pròpia experiència". I per a qui després de llegir La llei de l'hivern es quedi amb ganes de més, Aresté recomana seguir les xarxes de Ventura, ja que "la seva literatura està viva i està constantment escrivint i publicant, jo ja la considerava una de les meves escriptores favorites abans de llegir la novel·la". La música d'Aresté també està molt viva, i després del magnífic Ses entranyes (RGB, 2022) ja prepara un nou disc que gravarà a l'octubre i que es publicarà a principis del 2024.

stats