Opinió
Suplements 07/12/2022

Com viure el millor Nadal de la nostra vida

Abaixa dues marxes i observa si el Nadal que teniu plantejat és el que tu i els teus fills anheleu i necessiteu

2 min
Una família seu a taula pel dinar de Nadal, l'any 1930.

Si volem viure el millor Nadal de la nostra vida, hem de començar per connectar profundament amb nosaltres mateixos i sentir com el volem viure. Perquè potser durant molts anys hem viscut situacions, en aquestes dates, que no estaven gens d’acord amb el que necessitàvem: potser hem fet coses més per quedar bé que per ganes, potser n’hem tolerat d’altres que sentim que mai hauríem hagut de tolerar. Les trobades poden ser meravelloses si ens respectem i gaudim de la companyia o un tràngol que ens omple de malestar. Sigui com sigui, cada nou desembre ens ofereix l’oportunitat de decidir com volem viure’l i de passar a l’acció per aconseguir-ho.

Nadal ens regira emocionalment perquè tots hem sigut infants i duem una motxilla (encara que sigui inconscient) amb les experiències viscudes. Ens agrupem persones de diverses edats, cadascú amb la seva motxilleta emocional i amb les seves il·lusions, expectatives, maneres de pensar, visió de la vida i malestars. És normal que en moltes cases s’esdevinguin moments emotius…

Però podem viure-ho millor. Com? Et proposo desconnectar de l’estrès que poden suposar aquests dies i que, per retrobar-te i sentir autènticament què necessites tu i què necessiteu com a família, respiris i t’escoltis. Abaixa dues marxes i observa si el Nadal que teniu plantejat és el que tu i els teus fills anheleu i necessiteu.

Posar límits

Intenta mantenir-te present, en continu contacte amb l’ara i aquí, respirant de manera conscient tant els dies previs a Nadal com quan hi hagi les trobades a les quals heu decidit assistir. Com més present estiguis, més fàcil et serà connectar amb els infants i saber què necessiten. Si estan agitats, valida’ls i acompanya’ls sense jutjar-los en allò que estiguin sentint.

Si venen emocions fortes, teves o dels infants, aparteu-vos i recordeu que la respiració és l’eina més propera i més efectiva per retornar-vos a la calma. Sentiu les emocions, respireu-les en el cos i permeteu que, a poc a poc, es vagin dissipant. Si hi ha comentaris que us destorben, no deixis que penetrin en tu i recorda que tothom parla des de qui és i des del que ha viscut. Intenta no prendre-t’ho personalment i posa límits d’una manera assertiva si així ho sents.

Nadal pot ser un regal en si mateix quan actuem autènticament des de qui som i què necessitem. Tot un aprenentatge d’amor propi i de respecte cap a nosaltres mateixos i cap a les persones que estimem. Tant de bo aquestes paraules us hi ajudin. Que visqueu el millor Nadal de les vostres vides!

stats