Suplements 15/04/2022

Vida sana per a un cor sa

Uns bons hàbits de salut durant la infància són la millor eina per prevenir malalties cardiovasculars

3 min
El Programa SI!, impulsat pel Dr. Fuster, es va començar a implantar l’any 2010 en escoles de Catalunya, Madrid, Galícia

L’adquisició d'hàbits saludables des de la infància redueix els riscos de patir malalties cardiovasculars i millora la qualitat de vida a l'edat adulta. Per això, és important fer pedagogia entre la població més jove a través de programes escolars que promoguin estils de vida saludable. És el que fa la Fundació SHE - Fundació la Caixa, del reconegut cardiòleg Valentí Fuster, a partir del programa SI!, des de fa més de deu anys. “El doctor Fuster va arribar a la conclusió que si volem lluitar realment contra els factors de risc, cal començar abans d’haver de curar la malaltia. Per això, el programa SI!, que respon a les sigles de salut integral, promou la salut fent que els infants adquireixin hàbits saludables que redueixin el risc de patir malalties cardiovasculars. La salut és una qüestió de comportament”, explica Isabel Carvajal, directora pedagògica de la Fundació SHE - Fundació la Caixa.

El principal factor de risc cardiovascular és l'obesitat, així com d’altres que hi poden estar associats, com ara la diabetis o la hipertensió, que apareixen fruit d’una alimentació inadequada i de baixos nivells d’activitat física. Per aquest motiu, el programa SI! treballa quatre àrees indispensables per reduir aquests riscos: l’adquisició d’hàbits d’alimentació saludable, el desenvolupament de l’activitat física, el coneixement del cos i del cor i la gestió de les emocions. “Un infant o un jove han de saber expressar les seves emocions, saber què les provoca i reconèixer-les en les persones del seu voltant. Amb aquest reconeixement comença l’empatia, la tolerància, la capacitat d’autocontrol i l’autonomia. Hi incidim perquè el que volem és que quan arribin a l’adolescència, que és una edat força vulnerable, sàpiguen dir no al tabac, a l’alcohol i a la droga, que també són importants factors de risc de la malaltia cardiovascular”, assenyala Carvajal.

El doctor Valentí Fuster en una acció de promoció de l'alimentació saludable amb un grup d'infants.

El programa SI! es va començar a implantar l’any 2010 en escoles de Catalunya, Madrid, Galícia i d’altres parts del món, i engloba des de l’educació infantil fins a la secundària, és a dir, dels tres als 16 anys. La Fundació SHE - Fundació la Caixa és qui s’encarrega de facilitar els materials als professionals de l’educació perquè puguin tirar endavant el projecte a les aules. “Totes les activitats que s’hi duen a terme tenen una proposta introductòria, un desenvolupament que té a veure amb l’activitat que s’ha fet de forma prèvia i una part final. En el cas dels més petits, intentem que sigui tot molt lúdic i basat en el joc. A més, els passem uns vídeos de Barri Sèsam que també mostren com tenir uns hàbits saludables i que inclouen el personatge del doctor Ruster, el primer que existeix amb la figura d’algú real i que és doctor. És el geni a qui li pregunten els dubtes que tenen”, explica Carvajal.

En el cas dels alumnes més grans, els de secundària, es treballen aspectes com el funcionament del cor i dels vasos sanguinis, que són els que es deterioren amb la mala alimentació i el sedentarisme. “Lluitem molt contra totes aquestes hores que els joves passen davant les pantalles i també treballem la importància de mantenir a ratlla els greixos trans, el colesterol, el sucre, la sal i els aliments precuinats posant èmfasi en la dieta mediterrània”.

Més de 200 centres educatius treballen en el programa SI!, que, perquè sigui complet, a més d’intervenir en l’alumne, també ho fa en el professorat, la família i el conjunt de l’escola. Així, en el cas de l’equip docent, el projecte també treballa per conscienciar-lo de la realitat de la malaltia cardiovascular i el forma en hàbits saludables i en la metodologia a seguir per dur a terme el programa a l’aula amb els materials de la fundació. De la mateixa manera, com que les famílies juguen un paper molt important en l'educació dels seus fills, el projecte els implica a través d’activitats que han de servir per aconseguir canvis de rutines i d’hàbits en l'entorn familiar.

Finalment, en el cas de l’escola, el programa proposa un decàleg d'ambient escolar i la setmana de la salut per establir millores en els hàbits relacionats amb l'alimentació saludable i l'activitat física del centre. “Treballant tots aquests àmbits, hem detectat canvis d’hàbits entre tots els participants en el programa, sens dubte”, conclou Carvajal.

D’aniversari

El programa SI! va complir deu anys el 2020, però la pandèmia va endarrerir-ne la celebració, que just comença enguany. Entre altres actes previstos, hi ha la convocatòria d’un concurs escolar entre els centres que han format part del programa i que, alhora, servirà perquè els alumnes reforcin els continguts apresos i guanyin diversos premis. “Tots els alumnes que hi participin han de presentar alguna cosa que tingui a veure amb el coneixement del nostre programa, perquè el tornin a viure i siguin creatius. Per exemple, els de cinc anys han de crear una recepta saludable, els de set han de fer una coreografia relacionada amb el programa i, en el cas d’altres nivells, crear contes o vídeos sobre l’oci actiu i saludable”, exposa Carvajal. També es guardonarà els centres i els mestres.

stats