Cotxes elèctrics
Suplements 31/01/2022

Tesla abandona el projecte de cotxe elèctric assequible

Elon Musk anuncia que Tesla ha cancel·lat el projecte de fabricar un vehicle elèctric per 25.000 dòlars i que posposa la seva camioneta Cybertruck

2 min
El Tesla econòmic haurà d'esperar

Finalment Tesla no fabricarà un vehicle elèctric assequible d’uns 25.000 dòlars. Així ho va confirmar el carismàtic CEO de la marca, Elon Musk, en una trobada amb els accionistes celebrada la setmana passada. Convé recordar que el vehicle elèctric assequible de Tesla era un dels pilars del full de ruta de la marca nord-americana de cara als pròxims anys, però la realitat empresarial i les necessitats de la companyia obliguen a cancel·lar-lo.

No és l’únic vehicle anunciat per Tesla que finalment no veurà la llum, ja que la camioneta distòpica Cybertruck també ha estat posposada sine die (per bé que sembla que s’acabarà fabricant tard o d'hora) i el camió elèctric Semi, que també hauria d’haver sigut una realitat aquest 2022, també s’ha ajornat fins a un futur sense concretar. Per últim, Tesla tampoc llançarà aquest any el seu esportiu biplaça Roadster, que té un futur menys assegurat que el Cybertruck o el Semi.

Musk va justificar la decisió de cancel·lar el cotxe elèctric assequible i el retard en el desenvolupament del Cybertruck per la necessitat de centrar esforços en les noves fàbriques del grup, les dues que té als Estats Units, la xinesa de Xangai i l’europea de Berlín, que ha d’entrar en funcionament aquest any. L’empresari sud-africà també ha anunciat que Tesla se centrarà aquest 2022 en la creació d’un robot humanoide, anomenat Tesla Bot, que s’encarregui de fer les tasques més pesades, repetitives i feixugues, i n'alliberi els humans. Tot i que a hores d’ara sembla un projecte de ciència-ficció, aquest robot humanoide capaç de respondre ordres de veu i relacionar-se amb humans ha passat a ser una prioritat en l’estratègia de la marca, i ha desplaçat la idea de crear un cotxe elèctric assequible que popularitzi la companyia i que li permeti arribar als tres milions d’unitats venudes el 2024.

De fet, alguns analistes consideren que l’anunci de Musk no és més que una fugida endavant després de comprovar que la situació del mercat després de la pandèmia i les derivades de l’escassetat de subministraments de microxips semiconductors no permet apostar pel volum a gran escala que suposaria crear un cotxe assequible, i prefereix assegurar els marges de beneficis d’explotació dels models actuals de la marca. Els inversors i accionistes de Tesla no han rebut bé l’anunci d’Elon Musk, de manera que divendres les accions de la marca van caure un 11%, per bé que es van recuperar lleugerament abans de tancar la sessió.

stats