Tecnologia

Les tecnològiques eliminen 34.000 llocs de treball aquest any amb la introducció de la IA

Empreses com Microsoft o eBay reorganitzen les seves plantilles per invertir en intel·ligència artificial

ARA
2 min
Al metavers també tindrem cames

BarcelonaDesenes de grans empreses tecnològiques han començat a reorganitzar les seves plantilles per invertir en intel·ligència artificial (IA), i han suprimit així fins a 34.000 llocs de feina aquest any, segons explica el Financial Times amb dades de Layoffs.fyi, que fa un seguiment del desgast del sector. Segons el diari britànic, un total de 138 empreses tecnològiques han acomiadat personal aquest any, per invertir en noves àrees com la intel·ligència artificial generativa per impulsar la seva pròxima fase de creixement.

De fet, gegants del sector tecnològic com Microsoft, Snap, eBay i PayPal han rebutjat centenars o milers de funcions des de principis de gener, segons el portal Layoffs.fyi. Amb tot, però, les pèrdues són menors a les del 2023, quan es va produir una allau d'acomiadaments a les tecnològiques com Meta, Google o Amazon, que van haver d'ajustar la sobreinversió feta durant la pandèmia. En total, es van eliminar 263.000 llocs de treball al sector tecnològic durant aquell període, molt lluny de les 34.000 comptabilitzades en l'actualitat.

Segons expliquen analistes del sector al FT, des d'aquell moment les tecnològiques van estar avaluant la seva força de treball, i van acabar concloent que tenien molta "fusta morta", i que podrien "fer més" amb una "organització interna més senzilla". "Els acomiadaments continuaran i pot empitjorar. S'ha tornat contagiós", diu l'analista Jefferies Brent Thill al rotatiu britànic.

Crisi laboral al sector

La reducció de costos generalitzada del 2023, després de la crisi del coronavirus, es va produir a l'adonar-se que el canvi cap a estils de vida més digitals no havia perdurat més enllà de la pandèmia; una realitat que no havien previst la majoria de les empreses del sector, ja que van contractar personal en massa durant la crisi per abastir les necessitats del moment, però no van considerar que la tornada a la normalitat també comportaria una reculada en l'activitat tecnològica. Ara, però, el panorama és una mica diferent: les retallades de personal van acompanyades de contractació activa, però la demanda és diferent.

Meta, la matriu de Facebook i Instagram, ha estat una de les empreses més sonades en l'allau d'acomiadaments. Des de finals del 2022 ha retallat més de 20.000 llocs de treball, principalment per les queixes dels inversors pels milers de milions de dòlars destinats a construir un metavers. Amb tot, l'empresa va anunciar aquest mes que les addicions netes d'empleats per a l'any serien "mínimes", tot i que es preveu fer importants inversions en IA generativa, que inclou també nou talent.  

stats