El consultori

És segur practicar el collit?

És una pràctica beneficiosa sempre que es practiqui de manera segura i es prenguin un seguit de mesures

3 min
Una dona practicant el collit amb el seu nadó

BarcelonaD’un temps ençà, la pràctica del collit –quan el nadó comparteix llit amb els progenitors o dorm en un bressol de collit– s’ha estès força entre els pares recents. El cert és que té força beneficis per al nadó i per als progenitors. Al primer, apunta la neuropediatra de l’Hospital de Sant Pau Laia Turón, li permet fer el pell amb pell amb els pares, així com reiniciar el son més ràpidament durant la nit, mentre que a la família els proporciona un millor descans nocturn, ja que “evita haver de desplaçar-se a una altra habitació quan el nadó es desvetlla, al marge dels beneficis psicològics que comporta el fet d’estar prop del nadó”. Finalment, subratlla Turón, el collit també promou el manteniment de la lactància materna durant la nit. Entre els inconvenients, el fet que el nadó es mogui pot impedir el descans als progenitors i disminueix la intimitat de la parella.

Quines precaucions cal prendre?

El collit és beneficiós sempre que es practiqui de manera segura i es prenguin un seguit de mesures, com ara no fumar, no prendre alcohol, evitar matalassos tous, col·locar el nadó cap amunt, evitar peluixos o mantes gruixudes o evitar abrigar-lo en excés. En paraules d’Esther López, neonatòloga de l’Hospital de Sant Pau, si es comparteix llit amb un infant “cal evitar objectes que puguin sufocar la criatura mentre dorm i tenir en compte que els lactants, sobretot per sota dels tres mesos, no se saben girar bé mentre dormen, per la qual cosa si queden atrapats entre coixins, cobrellits o fins i tot entre els pares, poden fer una apnea obstructiva que passi desapercebuda”. Pel mateix motiu, no és aconsellable que al llit dormin també les mascotes. Finalment, recomana evitar un ambient carregat amb excés de temperatura o fum del tabac a l’habitació.

Els germans grans també poden compartir llit amb el nadó?

Les recomanacions segons l’evidència científica desaconsellen el collit entre germans quan el petit té menys de sis mesos pel risc d'asfíxia mentre dorm. A partir d’aquesta edat, diu López, “no hi ha recomanacions clares i tot dependrà del funcionament de cada família”. Tot i així, per evitar ensurts caldria que la mare o la parella dormin entre el nadó i el germà gran.

Quina és la relació amb el risc de síndrome de mort sobtada del nadó?

La neuropediatra destaca que cal respondre a aquesta qüestió “amb cautela”. Si bé practicar el collit ens permet estar més atents si el nadó presenta algun problema, també pot afavorir-lo si no es practica de manera segura. López cita estudis que miren de forma global la incidència de mort sobtada del lactant, els quals apunten “a un lleuger augment en lactants que fan collit en el mateix llit dels pares”, cosa que no passa “si el nadó se situa en un bressol de collit contigu al llit dels pares”.

Quines són les recomanacions de les societats científiques internacionals, en aquest sentit?

Actualment, les d’evitar el collit al mateix llit dels pares els primers sis mesos d’edat, en especial els tres primers, per tal d’evitar la síndrome de la mort sobtada del lactant, tal com recullen les recomanacions EuroSafe. De totes maneres, matisa Turón, en l’augment d’incidència de mort sobtada que s’associa a la pràctica del collit “és probable que s’hi afegeixin factors com el tabaquisme, l’ús de coixins i cobrellits gruixuts o que el llit sigui massa estret, cosa que dificulta que cada persona tingui espai suficient”. Són uns factors, afirma Turón, que “podrien propiciar un augment del risc de sufocació o d’apnea obstructiva en el nadó”.

Fins a quina edat el collit és una pràctica recomanable?

La recomanació, en termes generals, és mantenir el nadó a l’habitació dels pares fins a almenys els sis mesos d’edat. El màxim d’edat per fer collit, tal com afirma Esther López, “no està establert i cal individualitzar no només segons les característiques del nen, sinó també del funcionament de la família”. Cal tenir en compte, no obstant, que compartir llit en edats més avançades “pot anar en contra de l’assoliment d’un hàbit de son autònom per part de l’infant i dificultar la conciliació del son per despertars ocasionats pel moviment de les persones que comparteixen llit”.

stats