La teva 'foodie' de capçalera
Suplements 05/07/2023

Un restaurant amb història per sucar-hi pa

Producte fresc en un lloc on voldries fer celebracions i allargar sobretaules

3 min
Xipirons de platja arrebossats amb maionesa de wasabi.

Els clàssics són clàssics per alguna cosa. I avui toca parlar d'un clàssic de bandera: Can Pineda, al barri del Clot, carrer de Sant Joan de Malta, 55. Hi ha diverses raons que fan d'aquest lloc un lloc molt recomanable, raons objectives, però també n'hi ha de subjectives. Comencem per aquestes segones, més de pell.

A Can Pineda et sents en un entorn conegut, en un restaurant restaurant (dit així, dues vegades). Un lloc on voldries fer celebracions i allargar sobretaules. Però alhora et sents en un espai proper, gens estirat. Ets a casa d'algú. Les parets parlen, curulles de quadres amb fotografies i retalls de diari. L'estètica, diguem-ne rusticovintage ben entesa, també ajuda a generar aquest ambient. Un escenari que no és obra de cap interiorista sinó del simple pas del temps. I després, esclar, hi entren les raons objectives.

Calamarsons saltejats amb ou ferrat d'oca.
El peix fresc és un dels punts forts de Can Pineda.

La primera, inqüestionable, és el producte. Peix fresc, que podeu veure perfectament exposat, mentre et sents Audrey Hepburn a Esmorzar amb diamants mirant aquelles joies d'origen mediterrani. Posteriorment, ve la segona: l'excel·lent execució. Fan cuina tradicional amb alguna picada d'ullet a la modernitat. Per què no acompanyar els calamarsons de platja amb maionesa de wasabi? Tot el que se serveix és un 10. De fet, probablement necessitareu pa si els calamarsons que heu demanat són els que van acompanyats d'ou ferrat d'oca. Aquella olla queda lluent.

La tercera raó: tenen vins excepcionals i a mida del client que hi va. I això em porta a la quarta raó: saben llegir qui tenen assegut a taula. Recorden qui són i els altres cops que hi han anat. Això fidelitza la clientela i es resumeix ben ràpidament dient que a Can Pineda hi ha ofici.

I l'ofici porta a la cinquena raó, perquè el que té aquest establiment és passat i història. Va començar com un celler que venia vins a doll el 1904 i des de l'any 1972 està regentat per les mateixes dues famílies. Ja anem per la segona generació, capitanejada per Marc Cuenca i Jordi León. A banda, han obert l'spin-off Els Tres Porquets, del qual vam parlar en aquesta secció no fa gaire.

Amanida de tomàquets, tàperes, sardines fumades i pesto d'estragó.
Coca de foie-gras semicuit amb maduixes del Maresme.

Can Pineda és un restaurant amb producte de molta qualitat on el preu va en consonància. Potser per a moltes persones això són despeses que no es poden fer de manera habitual, però fer les coses bé té el seu cost. El que és important és que el que mengis ho valgui i que ho facin de manera honesta. I aquest és el cas de Can Pineda. Aquesta seria la sisena raó.

La setena raó és la carta de temporada, farcidíssima de delícies: flor de carabassó farcida de saltat de peus de porc amb poma Granny Smith; cassoleta de bou de mar amb escuma d'alga; tàrtar de gamba roja amb foie poelé i consomé dels seus coralls; farcellet de col farcit de Gall del Penedès de la Granja Nadal amb demi glacé de sake del Delta; arròs de magret d'ànec amb safrà, o la tradicional cua de vaca vella estofada amb escamarlans, amb què segueixen la mateixa recepta des de fa 40 anys. Tindreu feina per triar.

I la vuitena i última raó objectiva: les postres. No baixen el nivell ni un mil·límetre. En aquesta secció sempre serem a l'equip dels que es prenen les postres seriosament. Així que enhorabona a Can Pineda per ser patrimoni gastronòmic de la ciutat i per portar-lo al present.

Declaració d'intencions

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats