Criatures
Suplements 23/07/2021

Els rentats nasals en nins

Per què són importants? Com podem fer-los de manera correcta?

Emma Albertí
2 min
Fer rentats nasals quan és necessari disminueix la inflamació de la mucosa nasal.

PalmaEn primer lloc, i abans d’explicar per què convé fer rentats nasals als nins de manera correcta, esmentarem què són els mocs. Principalment, els mocs són un mecanisme de defensa de les vies respiratòries. Quan les vies respiratòries s’irriten, la producció de mocs augmenta, i fins i tot poden arribar a tapar el nas.

En què consisteixen? 

Es tracta d’una pràctica que té com a objectiu expulsar els mocs del nas dels nins.

Per què s’ha de rentar el nas dels nins? Per una banda, els nins (sobretot els més petits) no se saben mocar i tampoc saben respirar per la boca (s’estima que un 90% del temps respiren pel nas). És per aquest motiu que es fa necessari que els pares facin aquests rentats, ja que els més petits podrien arribar a tenir dificultats per respirar i es podrien fatigar com a conseqüència de l’obstrucció de les vies respiratòries. Per altra banda, fer rentats nasals quan és necessari disminueix la inflamació de la mucosa nasal i arrossega les secrecions.

Com podem fer-los bé?

– En nounats i nadons lactants: si el teu bebè encara no es manté assegut, el més idoni és que facis els rentats nasals mentre està estirat. Mai no ha de mirar cap amunt, sinó que ha d’estar de costat, ja que aquesta postura pot provocar que el nadó s’atabali i que l’extracció no sigui adequada. Per tant, el més recomanable és tombar-lo de costat i fer el rentat per l’orifici del nas que quedi més amunt. D’aquesta manera, el moc sortirà per l’altre orifici i només quedarà netejar amb un mocador. Després, només s’ha de repetir aquesta acció a l’altra banda. 

– Nadons que es mantenen alçats: si el teu bebè ja és capaç de mantenir-se assegut al sol, allò ideal és que sigui aquesta la postura en què facem els rentats nasals. Un truc és fer-lo seure a la teva falda i, així, pots controlar que no es mogui massa mentre li fas el rentat. 

– Nins: si el teu fill encara no se sap mocar, pots fer-li el rentat nasal de la manera que s’esmenta en el punt anterior. En canvi, si ja se sap mocar, és millor que ho faci ell sol. 

Quan l’hem de fer?

Els rentats nasals es poden fer diverses vegades al dia, tot dependrà del que necessiti cada infant en cada moment. Pel que fa a l’hora del dia, es recomana que els rentats nasals es facin:

– Abans de donar el pit o dels menjars.

– Després de l’hora del bany.

– Abans d’anar a dormir.

S’ha d’anar al metge?

Si notes que les vies respiratòries dels teus fills estan obstruïdes i malgrat fer-los els rentats nasals necessaris no hi observes cap millora, hauràs de dur-los al metge. En general, els signes d’alerta són sis:

– Fa més de deu dies que té mocs.

– Notes que està molt irritat o amb molta son.

– Té dificultats per respirar.

– El teu nadó té menys de tres mesos. 

– Es queixa de mal a les orelles o a la gargamella.

– Mucositat i febre.

Si observes algun d’aquests signes d’alerta, acudeix al metge perquè li faci el diagnòstic necessari i li pauti un tractament.

stats