Nadal 2023
Suplements 22/12/2023

Com ha de ser la carta als Reis d'Orient?

La carta ha de fer una reflexió de l'any i tenir en compte que té un destinatari

ARA
3 min
Cartes pels Reis mags d'Orient.

BarcelonaAquests dies els infants estan perfilant la carta que enviaran als Reis d'Orient. Alguns ja fa setmanes que fan nombroses versions, altres estan a la meitat perquè encara no tenen clar què demanaran i n'hi ha que encara s'hi han de posar, tot i que tenen temps suficient. Però com ha de ser una carta als Reis d'Orient perquè no es converteixi en una llista de la compra?

"Una llista no respon al concepte de carta perquè una carta implica personalització", recorda la professora dels estudis de psicologia i ciències de l'educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Sylvie Pérez. Per tant, abans d'escriure-la, afegeix, es pot fer la següent reflexió a l'infant: "Què et semblaria que els Reis Mags rebessin milers de cartes iguals on només es canvien el noms dels regals?"

Treure la part positiva

A partir d'aquí, la carta ha de servir perquè l'infant tregui el millor de si mateix. "Ha de poder fer una reflexió del que ha anat bé l'últim any i també del que no tant, perquè acabi plasmant allò que sigui positiu, que el faci estar orgullós d'ell mateix, dels seus pares o de la resta de la família", apunta la professora de la UOC.

La importància de l'aspecte formal

A la carta li ha de donar valor a la part més formal. Segons Pérez, ha d'estar escrita amb respecte, bona lletra, evitant les faltes d'ortografia amb l'ajuda d'adults, endreçada, polida i que no estigui arrugada. "Els més petits segurament podran escriure poc, però sí que poden fer dibuixos bonics en què puguin sortir ells o les seves famílies", apunta la psicòloga.

Pensar a qui s'envia

Els infants han de tenir en compte que, com a tota carta, aquesta també té un destinatari, en aquest cas, Ses Majestats. Segons Pérez és important interessar-se per saber com estan, com els ha anat l'últim any o si els fa falta alguna cosa a ells o als camells. "Se'ls pot desitjar que tinguin un bon viatge o dir-los que perquè no passin fred, els deixarem alguna cosa calenta a casa", exemplifica Pérez.

L'elecció de les joguines

La tria de jocs i joguines segurament és la part més complicada. "S'ha d'ajudar els infants a fer-ho, tot i que per als pares tampoc sigui fàcil", apunta Pérez. Una bona fórmula és endreçar què és el que més els agradaria i que és el que menys en funció dels seus gustos i aficions. En els últims anys s'ha tendit a un excés de regals durant aquesta època de l'any, però els experts recorden que com més joguines tenen més disminueix les seves ganes de jugar. "Tenir massa joguines és com quan vas a un restaurant amb una carta amb 300 plats: costa triar entre tantes opcions", recorden Carmen Granados i Claudia Díaz, expertes en joc infantil i fundadores de Jugar i Jugar.

Ser agraïts

A tots ens agrada demanar i que ens facin cas, però els infants han de saber que no tot el que posin a la carta ho rebran, apunta Faros, el programa de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona per a la promoció de la salut i el benestar infantil i juvenil. "Cal mantenir un bon equilibri entre les aspiracions i les necessitats", recorda. Ara bé, això no ha d'estar renyit en restar importància a la màgia d'aquesta nit. "Ens ajuda a treballar la paciència i l’ajornament d’alguns desitjos, però amb la tranquil·litat i il·lusió que entre tots som capaços d’agrair el que tenim i afrontar un any que, qui sap, potser ens portarà allò que somiem", conclouen els experts de Faros.

stats