Preu carburant
Suplements 04/02/2022

El preu dels carburants es dispara

Omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina costa uns 84 euros, mentre que fer-ho de gasoil costa uns 78 euros de mitjana

2 min
Els carburants han augmentat de preu més d'un 20% el darrer any

El preu de la gasolina i del gasoil o dièsel està en màxims històrics, amb preus que no es veien a l’estat espanyol des de setembre del 2012. El litre de gasolina se situa en uns 1,52 euros, segons apunta l'últim butlletí oficial de la Unió Europea. El litre de gasoil, per la seva banda, s’ha elevat fins als 1,40 euros, un 28% més del que costava ara fa tot just un any.

Però la pujada de preus més forta ha sigut la del gas natural comprimit o GNC, un combustible alternatiu que han fet servir alguns models del grup Volkswagen i que tanca el mes de gener amb un preu altíssim, de gairebé dos euros per quilo de GNC, quan ara fa tot just un any costava poc més de 80 cèntims d’euro.

Els experts vaticinen que el preu del carburant encara no ha tocat sostre, a causa de la limitada producció que en fan els països de l’OPEP, l’espiral bèl·lica entre Rússia i els països de l’OTAN a Ucraïna i pel retorn a la normalitat i la mobilitat després de la pandèmia i que ha reactivat la demanda de carburant a tot el món. De fet, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina és uns 12 euros més car que durant el gener del 2020 –abans de l’esclat de la pandèmia–, i omplir-lo de dièsel o gasoil és uns 9 euros més car que ara fa dos anys.

Tot i que el preu de la gasolina i del dièsel a Espanya és més barat que als països més rics d’Europa, l’augment de preus dels carburants a Espanya ha sigut el més elevat de tots els països de la Unió Europea, i acumula més d’un any i tres mesos de tendència a l’alça. I és que el preu del dièsel i la gasolina no ha parat d’augmentar des del mes de novembre del 2020, després d’un estiu del 2020 amb preus molt baixos i que se situaven entorn de poc més d’1 euro el litre en el cas del dièsel i d’uns 1,10 euros el litre en el cas de la gasolina.

stats