Suplements 16/02/2022

Els podcasts

Els podcasts estan de moda. Els pots escoltar mentre et dutxes, al cotxe, endreçant l’habitació o estirat al llit sense fer res més. Tenen la màgia de la ràdio, amb l’avantatge que nosaltres decidim com i quan els escoltem, i per això s’han convertit en un fenomen mundial

2 min
Els podcasts

Ràdio per capítols

Un podcast és un programa d’àudio que s’ofereix en un suport digital, per exemple internet. Es pot escoltar online o bé descarregar-lo, i s’emet amb una freqüència periòdica (un cop al dia, un cop a la setmana, etc.). 

Quin és el teu?

Els podcasts són com els gelats: n’hi ha per a tots els gustos. Moda, música, viatges, humor… També n’hi ha de fets especialment per als nens, amb contes, biografies de personatges genials o ciència. 

Per què triomfen tant?

Perquè ho tenen tot: la majoria són gratuïts, els pots escoltar on i quan vulguis, i són molt entretinguts. A més, funcionen com les sèries: si un podcast t’agrada molt, t’hi acabes enganxant. 

Com es fan?

Encara que sembla senzill, gravar un podcast és una feinada. Per començar, cal decidir el contingut. Serà una història inventada? Serà un programa d’entrevistes? Serà un podcast informatiu? Sigui quin sigui, el pas següent és fer un guió. És a dir, escriure tot el que direm. Després, s’ha d’enregistrar. Els podcasts professionals es fan en estudis de gravació, però també n’hi ha molts de casolans, que es fan a casa amb un micro i un programa de gravació. Per acabar, es fa l’edició de l’àudio, retallant el contingut, afegint música o efectes sonors… I ja només falta penjar-lo en una plataforma perquè els oients el puguin trobar.

Un nom amb història

L’any 2005, el diccionari Oxford va designar podcast com la paraula de l’any als Estats Units. En aquella època ja es veia que aquella nova manera d’escoltar fitxers d’àudio seria un fenomen. I la van encertar: avui dia hi ha milions d’episodis disponibles a les xarxes en més d’un centenar d’idiomes. Així, és impossible no trobar-ne un que ens agradi!

Vocabulary

Listeners: oients

Tune in: sintonitzar

Statistics: estadístiques

Home: casa

Tasks: tasques, feines

Broadcast: emissió

stats