La butxaca

Què passarà amb les hipoteques el 2024?

Andrei Boar aposta per un descens de l'Euríbor

2 min
Hipoteques

Si aquesta setmana l’informe PISA ens enfonsava en la formació del nostre alumnat, la formació dels adults en les finances no és gaire millor. De fet, segons el Banc d’Espanya, 9 de cada 10 persones no tenen coneixements al respecte. Aquest desconeixement fa que prenguem decisions basades en les emocions i no segons la realitat econòmica. Farà mig any us explicava que les hipoteques a curt termini havien de ser variables, perquè, tot i que el 2023 seria un any complicat, a la llarga, l’Euríbor baixaria. Els economistes fem prediccions i normalment ens equivoquem. Aquest cop, però, l’encert ha estat total.

Aquesta setmana el BCE amenaçava que els tipus continuarien alts durant el 2024, però, entre nosaltres, al mercat ja no s’ho creu ningú, perquè la inflació està prou controlada. Per aquest motiu, l’Euríbor ja ha començat a caure i se situa en el 3,8% després de superar el 4% farà uns dies. La tendència s’ha revertit i caurà el 2024. Fins on? És la gran incògnita. Alguns grans bancs pronostiquen que arribarà al 3% i quedarà estancat, altres analistes aposten pel 3,5%. En qualsevol cas, no podem esperar que baixi al 0% o a valors negatius com abans de la pandèmia. Aquesta baixada sembla que no sigui gaire rellevant, però un punt d’estalvi és un gran alleujament per a les famílies, ja que parlem d’una reducció de més de 100 euros al mes en la quota d’una hipoteca mitjana a 25 anys.

I sobretot, les hipoteques són a 15, 20 o 25 anys. Penseu quants canvis hi ha hagut en les últimes dècades. La hipoteca fixa ens donarà tranquil·litat, però cal firmar-la quan les condicions econòmiques ho permetin. I no patiu, en el termini de la nostra hipoteca, tindrem una o dues crisis financeres, ben segur. Això és el cicle econòmic. Només cal identificar en quin moment estem.

stats