Info/gràfica

Orgull de tots colors: algunes de les banderes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, una jornada que es viu de forma radicalment diferent a cada estat i que dibuixa un mapa desigual de la implantació dels drets arreu del continent europeu

3 min
Estima i sigues qui vulguis: algunes de les banderes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

Empreses i institucions públiques recorren aquests dies a la bandera de l'arc de Sant Martí en suport dels drets LGTBI. Dissenyada a finals dels setanta a San Francisco, des de llavors nous grups i reivindicacions s'han anat sumant a l'ampli espectre de demandes i identitats d'aquest col·lectiu, ondejant banderes per a tots els gustos. 

Bandera LGTBI

LGBTIAQ+

Va ser dissenyada l’any 1978 per l’activista nord-americà Gilbert Baker per celebrar el Dia de l’Orgull a San Francisco i es va inspirar en la cançó ‘Over the rainbow’. La bandera original tenia vuit colors i actualment en té sis. El canvi es va produir a causa de la baixa disponibilitat de colors en el mercat tèxtil.

____________________________________

Bandera Assexual

Asexual

Creada l’any 2010, està formada per una franja negra que representa el col·lectiu asexual, que no experimenta atracció sexual; una franja grisa, que representa un terme mitjà entre l’asexualitat i la sexualitat; una de blanca, que representa la sexualitat; i una de lila, que representa la comunitat LGTBIAQ+ en general.

____________________________________

Bandera Bisexual

Bisexual

Presentada el novembre de 1998 a Florida, la bandera bisexual es compon de tres colors. El rosa representa l’atracció pel mateix sexe; el blau simbolitza l’atracció pel sexe contrari, i el morat, que barreja els dos colors, figura l’atracció pels dos sexes.

____________________________________

Bandera Genere Fluid

Gènere fluid

La bandera d’aquesta identitat transgènere està composta de cinc franges de diferents colors, en què el rosa i el blau representen els gèneres femení i masculí; el blanc, tots els gèneres; el negre les persones que no se senten d’un gènere, i el morat la fluïdesa d’identitat de gènere.

____________________________________

Bandera 'Genderqueer'

‘Genderqueer’

Dissenyada per Marilyn Roxie, el violeta representa les persones que s’identifiquen amb els dos gèneres (masculí i femení). El verd, contrari al violeta, representa totes aquelles persones que no s’identifiquen amb ser home o dona, sinó que s’identifiquen amb un tercer gènere o amb cap. I el blanc representa el gènere neutre.

____________________________________

Bandera Intersexual

Intersexual

Aquesta bandera, que representa aquelles persones que neixen amb trets genitals que no s’adeqüen al binarisme XX/XY i que presenten trets genètics d'homes i dones, combina el color groc amb un cercle morat al centre que simbolitza el dret a decidir qui i com volem ser.

____________________________________

Bandera Lesbica
The colors include dark orange for "gender non-conformity", orange for "independence", light orange for "community", white for "unique relationships to womanhood", pink for "serenity and peace", dusty pink for "love and sex", and dark rose for "femininity"

Lèsbica

Existeixen diverses banderes que representen la comunitat lèsbica. La més antiga es va crear l'any 1999, formada per un triangle negre en un fons morat i una destral de doble tall, associada a deesses com Artemisa i Demèter. Des de llavors, s'han proposat i utilitzat altres dissenys com el de la dreta, un dels més utilitzats actualment.

____________________________________

Bandera Pansexual

Pansexual

Sorgida a les xarxes, els colors d’aquesta bandera representen les persones que senten atracció sexual cap a persones independentment del gènere amb el qual s’identifiquen. El rosa s’identifica amb les dones, el blau amb els homes i el groc amb les persones de gènere no binari.

____________________________________

Bandera Transsexual

Transsexual

Creada el 1999 per l’activista Monica Helms, inclou franges de color blau i rosa, tradicionalment associats als nens i a les nenes, i una franja blanca al mig per a aquelles persones que estan en transició o consideren que tenen un gènere neutre o indefinit.

____________________________________

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Mockup LGTBI Infogràfica
stats