15/04/2024

Les millors promotores de la lectura del món

3 min
'Kintsugi', d'Issa Watanabe

BarcelonaDimarts, a la fira del llibre infantil de Bolonya, hi havia celebració a l'estand de Libros del Zorro Rojo, una editorial amb seu a Barcelona. Tenien motius per estar contents: el preciós Kintsugi, d'Issa Watanabe, que editen ells, ha guanyat el Bologna Ragazzi Award (un reconeixement molt prestigiós) al millor llibre de ficció de la fira. Poc abans, havia pogut felicitar l'Inês Castel-Branco, l'editora portuguesa d'Akiara Books, que comanda a Barcelona, que ha rebut una menció especial també en la categoria de ficció per un llibre molt especial i que ha editat amb molta cura, Gràcies, Mare Terra! És un desplegable il·lustrat de tres metres que recull un gran cant de salutació i agraïment a tots els éssers vius que forma part, des de fa segles, de la tradició oral dels pobles iroquesos (que es troben als Estats Units i al Canadà). Al vespre, una altra bona notícia: l'editorial Mosquito Books Barcelona, una petita editorial situada a Gràcia i especialitzada en la publicació de llibres il·lustrats de no-ficció que porten Lluís Cassany i la seva filla Mia, també autora, guanyava el reconeixement dels companys de la fira i s'enduia el premi a millor editorial europea.

Va ser una gran jornada a la fira més bonica del món. Expositors de tots els racons del planeta porten una mostra de les seves publicacions, amb les il·lustracions més meravelloses. Hi ha exposicions de tots els guanyadors i finalistes dels premis de la fira, també del país convidat; per tot arreu hi ha il·lustradors que aspiren a publicar i que van amunt i avall amb grans carpetes, ensenyant els seus treballs a possibles editors; la gent s'amuntega per veure estrelles de la LIJ com Oliver Jeffers i Beatrice Alemagna, i s'anuncien premis importants, com el Hans Christian Andersen. Però aquest any he descobert una altra categoria que m'ha fet descobrir dues dones extraordinàries que creuen, com ningú, en el poder transformador dels llibres. L'IBBY, l'organisme internacional més important de literatura infantil i juvenil, té un premi que reconeix els promotors de lectura més destacats de l'any i les guanyadores d'enguany han estat la pakistanesa Basarat Kazim i la colombiana Irene Vasco. A la primera, se la coneix com "la dona que tot ho transforma en una biblioteca infantil". Efectivament, des del 1978, quan va veure un autobús de dos pisos transformat en biblioteca, el seu objectiu ha estat garantir l'accés als llibres a tots els nens i joves del Pakistan, un país amb un índex d'escolarització molt baix. Va crear l'Alif Laila Book Bus Society i ha aconseguit teixir una xarxa de 7.000 biblioteques repartides per tot el país, que acosta llibres a un milió de criatures i que també forma un miler de mestres cada any. El format pot variar: ha utilitzat camells, iacs, capses, motos, bicicletes o rickshaws, tot és susceptible de convertir-se en biblioteca.

Per la seva banda, Irene vasco explica que ja fa més de vint anys que utilitza tots els tipus de transport possibles per arribar fins al lloc més recòndit de Colòmbia, també amb l'objectiu d'acostar els llibres i la lectura a nens que no hi tenen accés. Ha estat en zones molt perilloses i quan li pregunten si no té por, respon que el seu equipatge ple de llibres és com un talismà i que als territoris perillosos no la consideren una amenaça quan veuen que porta llibres infantils. Però ella és molt conscient del sentit polític de la seva feina: formar lectors. Als seus peus, senyores.

stats