Consultori laboral
Suplements 05/12/2023

Els teus treballadors volen crear un comitè d'empresa: no pots frenar-ho

La consultora Alexandra Masó planteja consells per alinear els interessos de treballadors i empresaris

2 min
Gent treballant en una oficina.

He sabut que a la meva empresa, familiar, petita, on sempre hem tractat bé els treballadors, volen crear un comitè d’empresa. Ho puc frenar? Què em recomanes?

Jordi, Vilassar de Dalt

Frenar? No; però orientar-lo, sí. La qüestió serà si vols pagar el preu per orientar-lo. Abans, però, de parlar de com actuar, no t'ho prenguis com una cosa personal. No és un atac: els treballadors estan pensant en els seus interessos col·lectius i no en els de l'empresa.

Per molt que sàpiguen que l'empresa els fa costat, quan hi ha períodes d'incertesa com l'actual, creix la por i les persones ens sentim més soles. En resposta, ens repleguem en nosaltres mateixos i perseguim els nostres interessos individuals. De fet, tant empresaris com treballadors busquem el mateix: viure bé i seguir millorant el benestar. L'única diferència és que en èpoques com l'actual tenim menys present –que no anem en contra– i coneixem menys els interessos del nostre voltant.

La idea no és nova, ni desconeguda. L'economista francès J.J. Laffont va explicar com perseguir l'interès privat sovint entra en tensió amb l'interès col·lectiu, justament perquè, encara que tots perseguim el mateix –estar bé i millorar–, quan ho fem de manera individual, aquest “estar bé” pren idees molt diferents i poden xocar les diferents maneres d'aconseguir-ho.

De fet, l'economia té un llarg recorregut en aquest tema. John Locke, amb la idea de la Commonwealth, o Jean-Jacques Rousseau amb la idea del contracte social, ja plantegen algunes propostes per mantenir a ratlla aquest excés d'interès particular. Per tant, sí que ho pots frenar; però has de crear un interès comú.

Et proposo el següent: aquest Nadal, no els facis un lot, dona participacions de la teva empresa als treballadors. No es tracta de fer-los copropietaris, sinó de convertir-los en partícips dels èxits i responsables de les desfetes de l'empresa. En aquest sentit, t'asseguraràs que el comitè d'empresa pensi també en la companyia i no sols en els interessos dels treballadors.

Així doncs... estàs disposat a pagar el preu per orientar-ho?

stats