Assaig
Suplements 03/07/2023

Martí Domínguez guanya el Premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic

El fil conductor del llibre 'Del natural' és la percepció de la natura en el món de l'art

ARA
2 min
L'escriptor Martí Domínguez

BarcelonaDel natural de Martí Domínguez ha guanyat el Premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic, que atorga la Reial Acadèmia de Bones Lletres. És el segon premi literari que obté l'escriptor i biòleg valencià –nascut a Madrid el 1966– en menys d'un any. Al novembre va guanyar el quart premi Proa de novel·la, dotat amb 40.000 euros, amb Mater.

A Del natural, que es publica a Edicions 62 a l’octubre, Domínguez descobreix lectures noves i sorprenents de les obres d’art. Fa un recorregut per la història de la pintura a través de la presència de la natura en les obres d’art i, en última instància, un assaig molt personal sobre la relació entre art i natura. El principal fil conductor de la novel·la és la percepció de la natura. Des de la representació d’un xai per part de Giotto fins a les dones de Gauguin pintades a la Polinèsia, passant pel renaixement italià i flamenc i pels pintors romàntics i impressionistes, l’autor reflexiona sobre com la natura ha estat en cada cas interpretada i pintada. El Premi Bones Lletres d'Assaig Humanístic, creat a finals del 2020, és un guardó anual per a obres originals i inèdites en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros. Al tercer Premi Bones Lletres d’Assaig Humanístic, amb un jurat format per Lola Badia, Judit Carrera, Marta Segarra, Margalida Tomàs i Borja de Riquer, s'hi han presentat nou obres.

Domínguez és un dels autors més imprevisibles del panorama literari català actual. Cada obra és una sorpresa. Després de barrejar intriga, comèdia i metaliteratura a L'assassí que estimava els llibres (Proa, 2017) i de recrear la vida d'un científic austríac que es va posar al servei del nazisme a L'esperit del temps (Proa, 2019), a Mater imaginava un futur pròxim on els infants es gestaven fora del cos femení i l'autor es preguntava, entre altres coses, si compensaria no viure en primera persona l'embaràs a canvi de saber que el fill viuria sense l'amenaça de malalties hereditàries. A Del natural, que es publicarà aquest mes d’octubre a Edicions 62, descobreix lectures noves i sorprenents de les obres d’art.

Actualment, Domínguez és professor de periodisme de la Universitat de València. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista científica Mètode. Recentment també ha publicat la biografia Voltaire.

stats