Foto Assaig
Suplements 24/12/2021

Magma: La doble cara

Jordi Costa, David Melero, Carles Rabadà
2 min
A l’esquerra, rius de lava a la muntanya del Cogote. A sobre d’aquestes línies, la zona d’exclusió a Tacande de Abajo; un pati d’escola afectat per l’erupció al municipi de Las Manchas; un dels treballadors de les explotacions de plàtans en una àrea pròxima a Tazacorte; vista de la colada de lava a la zona de La Laguna, i una imatge de les cases afectades per la cendra a Las Manchas.

A la Terra hem vist més de 1.500 volcans terrestres que han entrat en erupció en els últims 10.000 anys. Cada any seixanta d’aquests volcans tenen erupcions, i aquest any 2021 a Europa n’hem tingut quatre. Un a Islàndia, dos a Itàlia i l’últim que ha entrat en erupció ha estat a les Illes Canàries, el Cumbre Vieja, que tot just fa uns dies que s’ha aturat. El Cumbre Vieja està situat a l’illa de La Palma i va entrar en erupció el passat 19 de setembre. Al llarg de tots els mesos que ha estat en erupció ha afectat més de 6.700 hectàrees de terreny, més de 2.605 edificis i ha cobert de lava una infinitat de quilòmetres.

El Jordi Costa, el David Melero i el Carles Rabadà hem viscut en primera persona la doble cara del volcà, i amb el projecte Magma: La doble cara volem sensibilitzar a tothom sobre les cares que té un volcà actiu. Podem passar de contemplar la màgia hipnòtica de l’erupció a veure’n en qualsevol moment la part més trista, quan el volcà destrueix negocis, edificis públics, carrers, llars... en definitiva, quan destrueix història.

Els tres fotoperiodistes hem presentat diferents projectes per recollir diners per ajudar la protectora d’animals Benawara. Ells van ser salvadors d’en Magma, el gat que va fer-se viral després de passar més de cinquanta dies dins la zona d’exclusió marcada per les autoritats i que per desgràcia va morir després de ser rescatat per haver inhalat una gran quantitat de gasos contaminants. El primer d’aquests projectes és un calendari benèfic que el podeu trobar al lloc web magma.cat i que és una història fotogràfica del volcà Cumbre Vieja amb imatges de cadascun de nosaltres. El segon és l’exposició de les fotografies, vivències i històries recollides durant la nostra estada a l’illa, que es podrà veure fins al 30 de gener a la sala d’exposicions de la Paeria de Balaguer. I l’últim, un reportatge amb imatges úniques del volcà, però també amb històries vibrants i emotives dels residents de la zona afectada. No us oblidarem.

Magma: La doble cara
Magma: La doble cara
Magma: La doble cara
Magma: La doble cara
Magma: La doble cara
stats