Estiu
Suplements 18/07/2023

Kinder vs. ametla: el combat dels gelats

Els turistes duen de la mà els sabors més estrambòtics

3 min
Imatge d'arxiu

PalmaAquest estiu el gelat de Kinder i el d'ametla són per excel·lència els preferits dels illencs i dels turistes. Tot i que els tradicionals com els de llimona, taronja o maduixa encara formen part de les vitrines de les gelateries, l'alta demanda de gustos nous per part dels turistes ha fet que els gelaters s'hagin hagut d'adaptar a les seves exigències. Sabors com el brownie, l'Oreo, el Ferrero Rocher o el carnaval (vainilla i maduixa) es poden trobar a molts d'aquests locals de les Illes.

La rivalitat entre tradició i novetat, entre els preferits dels mallorquins i els dels turistes, s'accentua durant l'època estival i dona lloc a una batalla de gustos. El gelat de Kinder i el d'ametlla s'enfronten així al combat de l'estiu.

Els turistes han duit de la mà els gelats de fruites tropicals, com el mango o la cirera negra, i aquells que aparenten ser d'allò més artificial, com el gelat de barrufet, d'un color cel que esgarrifa. Així ocorre a gelateries com Es Trasto o a la franquícia Sa Gelateria de Mallorca, on asseguren que han d'anar "rotant els gustos constantment". Tant l'una com l'altra ofereixen una àmplia gamma de sabors per a tota mena de capritxos.

Són molts els gustos que sorprenen, com el d'ensaïmada, de meló o de linaranja (llimona i taronja). Tot i que alguns d'aquests gelats tan estranys de vegades triomfen, com el de cirera, d'altres no ho fan tant. Aquest és el cas del gelat de regalèssia, que abans oferia Es Trasto, on una treballadora, només d'esmentar-lo, fa una ganyota d'oi: "Mai el tastaria", diu.

Ara bé, també existeix la possibilitat de combinar diferents tipus de gelat. Tal com explica un treballador de la Gelateria Rosario, una combinació que s'ha fet molt popular gràcies a una publicació d'una influencer sueca és el coco i el plàtan. A d'altres com Sa Gelateria de Mallorca, triomfen dins la mateixa terrina la llimona i la vainilla. Però no tot són combinacions ideals, algunes com la menta i el rom amb panses "no fan gaire bona pinta", diu una treballadora d'Es Trasto.

La bolla de gelat, que va a una mitjana de dos euros amb noranta cèntims, no només es pot menjar en terrina o en cucurutxo. De fet, existeixen infinites maneres de menjar-ne, com el famosíssim affogato o la nova moda d'afegir-hi toppings per sobre. Així i tot, no a totes les gelateries s'ofereixen aquestes novetats. A Gelateria Rosario, un treballador opina que "afegir-hi toppings altera la textura original".

Can Miquel és una gelateria tradicional mallorquina que té les portes obertes des de 1979. El local ofereix una àmplia varietat de gelats artesans, des dels més tradicionals com l'ametla o la xocolata, a gustos inimaginables, com la poma verda o la macedònia al xampany. La diversitat està justificada per la gran quantitat de turistes que visiten l'illa i que cada cop demanen més novetat i varietat d'aquestes postres tan refrescants. Així i tot, segons els que estan darrere de l'aparador, "els gelats que són més populars són els de fruites, el d'ametla o la xocolata jamaicana".

Els gelats més venuts:

El de Kinder

Kinder o Kinder Bueno, el gelat fet de la popular barra de xocolata i d'ametla, és el que més es ven. Es podria pensar que aquest gelat només és consumit pels més petits. No és així, com afirmen la majoria dels treballadors de les gelateries: "El gelat de Kinder no té edat, el demana tothom".

El d'ametla

És un clàssic mallorquí que es col·loca en segon lloc dins el rànquing dels més populars. Amb una textura semblant a la del sorbet, el gelat d'ametlla es pot degustar tot sol o acompanyat de dolços típics mallorquins com el gató.

Els de fruites

Els gelats de fruites són també dels que més agraden entre els que cerquen unes postres per llevar la calor. Si són en format sorbet es diferencien dels gelats perquè no contenen ingredients grassos i perquè no inclouen el rovell de l'ou. Així, la seva textura resulta menys ferma i menys cremosa que la del gelat.

El de xocolata

És el preferit dels més petits. Actualment, en podem trobar de tota classe: jamaicana, negra, blanca, xocolata amb ametla, xocolata amb rom... La xocolata és per sempre i per a qualsevol edat.

stats