Literatura

Un homenatge necessari a l'enyorat Paul Auster

Una vintena d'autors, traductors, periodistes i amics de l'autor, mort als 77 anys, el recorden a la llibreria La Central

2 min
Anna Guitart llegeix un fragment de '4 3 2 1' durant l'homenatge a Paul Auster

BarcelonaTot i que feia un any que Paul Auster havia fet públic que tenia càncer, la seva mort, el passat 1 de maig, als 77 anys, va provocar milers de comentaris d'afecte per part d'alguns dels seus lectors. Edicions 62, que des de fa més de dues dècades ha publicat gran part de l'obra de l'autor de Trilogia de Nova York (1987), ha volgut homenatjar-lo amb un acte en què han participat una vintena de novel·listes, periodistes, traductors i amics d'aquell l'escriptor de mirada blava i serena que, molt abans de guanyar-se la vida amb els seus llibres, havia treballat en una botiga d'electrodomèstics, en una plataforma petroliera o fins i tot ocupant-se de traduccions singulars com la de la Constitució nord-vietnamita.

Durant la vetllada al pati de la llibreria La Central del carrer Mallorca de Barcelona, que ha presentat amb ofici Marta Vives i ha durat gairebé dues hores, s'ha recordat el dia que Archie Ferguson perd la virginitat a 4 3 2 1 (2017) –fragment llegit pel mateix autor en audiollibre, gentilesa d'Albert Forns– o l'última vegada que veu el seu pare amb vida a La invenció de la solitud (1988), que ha triat la periodista i escriptora Eva Piquer. Albert Nolla, traductor d'una quinzena de llibres de l'autor al català, recordava que Auster li ha fet passar grans estones, "algunes de molt divertides". David Castillo n'ha reivindicat el vessant poètic escollint un dels poemes de Desaparicions.

El periodista Xavi Ayén, que ha llegit l'inici de Mr. Vertigo (1994), ha explicat que a la "casa de Brooklyn on vivien Auster i Siri Hustvedt van arribar a repassar la seva col·lecció de DVD" per demostrar que l'autor, en paraules d'Antoni Bassas, era "un geni accessible". L'escriptor Rafael Vallbona ha explicat que hi va programar una cita impossible per conèixer-lo a Nova York. "A l'aeroport del Prat em van fer saber que havien cancel·lat el vol perquè al JFK hi havia un metre i mig de neu", ha recordat.

Paul Auster i Siri Hustvedt eren uns enamorats de Catalunya. Potser hi va contribuir Francesc Parcerisas, que va convidar Hustvedt el 2003 a passar tres setmanes en un programa de la Institució de les Lletres Catalanes. "La vaig acabar portant a la festa d'aniversari de la meva mare", ha dit abans que el poeta Melcion Mateu llegís un fragment de Diari d'hivern (2012) que reconstrueix el dia que la parella es va conèixer. També Gerard Quintana té una història personal amb Auster: durant anys es va enviar cartes amb Denise Baumgartner, una noia de qui es va enamorar a París. "Sempre havia cregut, com molts altres lectors, que Auster m'escrivia a mi directament, però quan va publicar Baumgartner fa uns mesos vaig quedar de pedra", ha dit. Era inevitable que el cantant i escriptor triés llegir l'inici de La música de l'atzar (1990). Pilar Beltran, editora en català d'Auster des de fa dues dècades, ha tancat l'acte elogiant la "gran generositat" de l'escriptor abans de seleccionar un fragment en què explica com la seva família va arribar als Estats Units des de molts llocs diferents. Potser per això Auster, que no se sentia d'enlloc, ha acabat sent un autor estimat arreu.

stats