Novetat editorial
Suplements 29/03/2023

Harry Hole ja no té por de la mort

El personatge insígnia de Jo Nesbo torna amb 'Eclipsi', el 13è llibre de la sèrie negra de l'escriptor noruec

2 min
Jo Nesbo fotografiat aquest dimecres a Barcelona

BarcelonaJo Nesbo (Oslo, 1960) explica que amb els anys s'ha tornat més sensible, però que és cosa de l'edat. "És l'experiència que molts de nosaltres tenim, especialment els homes. Ens tornem més confiats sobre la nostra sensibilitat", assenyala l'escriptor noruec, un dels més venuts del país. El seu personatge insígnia, Harry Hole, també ha experimentat aquesta transformació. A la seva última novel·la, Eclipsi (Proa, amb traducció de Laura Segarra Vidal al català / Reservoir Books, amb traducció de Lotte Katrine Tollefsen al castellà), el Harry estableix una relació maternofilial amb una desconeguda i estreny els vincles amb el seu fill. El detectiu s'ha tret la cuirassa de sobre, tot i que segueix igual d'implacable que abans a l'hora de perseguir assassins. "Hi ha un crim i una incògnita, el conflicte clàssic de la novel·la negra, però la lluita principal es troba dins del protagonista", explica Nesbo.

La tretzena novel·la de la sèrie de Harry Hole arriba quatre anys després de Ganivet, publicada el 2019, que va deixar el protagonista destrossat després d'haver perdut l'amor de la seva vida. "El Harry creu que el seu amor és com una mossegada de vampir: tothom qui estima acaba marxant. La seva mare patia diverses malalties mentals i es va suïcidar, alguns dels seus col·legues més pròxims també han mort", apunta l'autor. Eclipsi arrenca amb el Harry en una missió suïcida, tancat en un bar de Los Angeles i disposat a beure fins a morir. "És la primera vegada que el Harry no vol escapar de la mort, que no li té por", subratlla Nesbo.

Malgrat aquest inici autodestructiu, el protagonista troba aviat un motiu per viure. El Harry coneix la Lucille, una vella glòria del cinema a qui un càrtel mexicà reclama diners. Ella es convertirà en una mena de madrastra del protagonista, que veurà en l'actriu una segona oportunitat per salvar la seva mare. A canvi d'una recompensa econòmica, el detectiu acceptarà l'encàrrec d'un milionari noruec a qui acusen d'haver matat dues noies; haurà d'investigar el cas i trobar el veritable culpable. "Se m'ha criticat pel nivell de violència dels meus llibres, però aquest en té menys que els anteriors. No és una resposta a les crítiques, sinó al que aquesta història em demanava", diu l'autor. Per construir la trama relacionada amb els crims s'ha inspirat en els paràsits que viuen en cossos d'animals i fins i tot en poden suplantar un òrgan, com és el cas d'un crustaci que ataca els peixos pagre, se'ls menja la llengua i ocupa el seu lloc a la boca de l'animal.

El final de Harry Hole

Nesbo explica que ell i Harry Hole són també "com un paràsit i el seu hoste" i intueix que la seva relació ja s'està acabant. "Sé que m'estic apropant al final de Harry Hole, però no sé quants llibres falten, encara. No ho tinc planificat", explica l'escriptor. El que té clar és que vol ser ell qui decideixi en tot moment com segueix i com acaba la història del detectiu. "Quan Stieg Larsson [autor de la saga Millenium] va morir, un altre escriptor va seguir les seves novel·les. Larsson tenia un projecte interessant que es va convertir en un negoci –diu Nesbo–. Em sembla horrorós pensar que amb Harry Hole pot passar una cosa així".

stats