Obituari
Suplements 07/02/2023

“Espinàs era un gran home que deixa un buit infinit”

Personalitats, amics i lectors visiten la capella ardent de l’escriptor i periodista, que va morir diumenge

3 min
La seva màquina d’escriure, diccionaris, cinc pipes de fumar i una samarreta del Barça acompanyen el fèretre d'Espinàs

BarcelonaUna màquina d’escriure blau cel, una samarreta del Barça amb el seu nom, una pila de llibres i cinc pipes de fumar acompanyen el fèretre de Josep Maria Espinàs en la capella ardent d’aquest dimarts, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Al costat del fèretre, cobert per una senyera i un ram de roses, hi ha una corona de llorer del govern de la Generalitat i una fotografia de l'escriptor realitzada per Santiago Bartolomé. Des de dos quarts d’onze del matí, amics, familiars, lectors i personalitats desfilen a poc a poc per la sala, recordant l’escriptor i periodista, convertit en un referent per a molts catalans. "N’he llegit tants llibres! M’ha acompanyat des de la meva joventut", assenyala Carme Molinos. Al seu costat, Elvira Canals recorda amb especial afecte "els articles de viatges" i totes dues citen El meu nom és Olga com un dels títols referents de l’escriptor. 

Aquest llibre apareix constantment entre les lectores –la gran majoria, dones– que desfilen per la capella ardent. Matilde Cutchet explica que, abans de jubilar-se, va dedicar-se a atendre famílies amb fills amb síndrome de Down. "Hi havia molts pares que no ho acceptaven i jo els recomanava aquest llibre. Els ajudava molt", subratlla Cutchet, que afegeix: "Espinàs era un gran home que deixa un buit infinit".

A tocar de la capella ardent, tres llibres de condolences recullen els missatges que els lectors li volen deixar. N’hi ha de Barcelona, de Caldes d’Estrac, de Girona i de Santpedor. Tots parlen amb afecte de les obres d’Espinàs i del que va significar per a les seves vides. "Soc qui soc i em sento com em sento per la petjada que m’ha deixat", diu un d’ells. "El primer que feia cada dia era llegir la teva columna de l’Avui", recorda un altre. Josep Maria Llauger subratlla que Espinàs li va fer passar "moments fantàstics" amb els seus llibres i articles. "Més que un escriptor era un observador. Et mirava i en feia un article. Era molt pròxim, semblava que escrivís per a tu", afegeix Llauger.

Àmplia representació política i cultural

El cos d'Espinàs ha entrat al Saló amb la cançó Pensée des morts de Georges Brassens –un dels cantants preferits d’Espinàs–, acompanyat dels familiars de l'escriptor, tot el Govern i els membres de la mesa del Parlament. El president Pere Aragonès, que ha estat el primer a signar el llibre de condolences, ha qualificat Espinàs de "referent" i "mestre" de la literatura i el periodisme a Catalunya, narrador de la vida quotidiana i "defensor de la justícia i les llibertats individuals i col·lectives" del país.

Jordi Pujol a la capella ardent de Josep Maria Espinàs
Ada Colau, Jordi Martí i Artur Mas a la capella ardent de Josep Maria Espinàs

Al llarg del matí nombroses personalitats polítiques i culturals han visitat la capella ardent. S'hi ha pogut veure el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, l'editora de La Campana, Isabel Martí, el llibreter Èric del Arco i l'escriptora Mercè Ibarz. També hi ha assistit l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, acompanyat del seu fill Josep i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

El primer secretari del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha definit Espinàs com "un gran cronista de la realitat, molt precís amb el llenguatge, compromès amb Catalunya i amb una mirada franca i tendra al dia a dia dels catalans". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat el seu condol per la mort de l'escriptor, un "referent indispensable de les lletres catalanes, amb un caràcter proper, popular i transversal" i ha afirmat que "Barcelona no l'oblida ni l'oblidarà". L'expresidenta del Parlament de Catalunya i presidenta de Junts, Laura Borràs, ha subratllat "l'estima que Espinàs es va guanyar dels lectors" i ha dit que "se’n va ben carregat d’afecte, però el millor record possible és fer-lo present en la lectura de les seves obres".

A la capella ardent, que no es tancarà fins a les set de la tarda, també s’hi han col·locat diversos diccionaris que Espinàs utilitzava per treballar, així com un bust amb la seva imatge obra de Manuel Cusachs i una corona de llorer del govern de la Generalitat. Tot el material ha estat cedit pels seus familiars. La cerimònia de comiat de l'escriptor tindrà lloc aquest dimecres a les 12 hores al tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona. 

stats