12/03/2023

Empodera’t: crea la teva empresa

2 min

BarcelonaAquesta setmana les dones hem estat de moda i hem pogut llegir un bon grapat d’articles en què es parla de la nostra presència en les direccions de les empreses, els consells d’administració de les companyies de l’Íbex o les llistes electorals. El PSOE ens té ara a la seva campanya, amb una proposta per establir quotes que evitin la nostra discriminació als àmbits de poder. Tot això està molt bé, però sabem que, mentre unes forces impulsen l’avenç de la societat cap a un model més igualitari, altres reaccionen en sentit contrari.

Només em sembla important dir que és un procés que està molt lluny d’acabar-se, que ha de ser universal i que no és ni molt menys lineal: es poden avançar tres passes i fer-ne dues enrere. Keep pushing, amigues i amics, si volem deixar a les nostres filles i fills un món que faci menys vergonya.

Sé que gairebé sempre el que dic aquí a aquell que pensa en muntar una empresa és “no ho facis, insensat”, però sobre tot això vull fer una defensa de l’emprenedoria com a forma d’empoderament de la dona. ¿Emprendre evita la discriminació? No. ¿Com a dona empresària soc immune als micro i als macromasclismes, als prejudicis i a les injustícies que hem de patir les dones professionals? No. ¿Seria més fàcil, en molts aspectes, ser un home emprenedor? Per descomptat.

Ara bé, estant d’acord en el fet que no hi ha un món ideal, emprendre és probablement la millor manera de ser determinants en el nostre èxit professional. Una emprenedora (i les dones ho hem sigut durant generacions) ha de ser algú lliure, que creu en les seves capacitats i que té la valentia d'arriscar alguna cosa per aconseguir un objectiu. Això ja ens fa poderoses.

No té gaire sentit voler ser emprenedora només per evitar el masclisme que patirem treballant per a tercers; el driver ha de ser un altre, però està clar que sent emprenedores el podrem evitar una miqueta.

stats