Noves ruralitats
Suplements 03/07/2023

Del món de la moda a Londres a fabricar cervesa artesana amb vistes al Montgrí

DosKiwis, a Rupià, és la llavor del canvi de vida d’una catalana i un neozelandès a la recerca de les arrels

4 min
Judit Piñol i Michael Jones es dedicaven al món de la moda a Londres. Ella era model; ell estilista de cabell. Ara són els impulsors de DosKiwis, una fàbrica de cervesa artesana a Rupià amb una àmplia terrassa on beure-hi i menjar-hi de forma informal.

Rupià (Baix Empordà)Quan la carretera que porta de Girona a la Bisbal d’Empordà es trenca per anar en direcció Torroella de Montgrí i l’Estartit hi ha un moment que el conductor no pot evitar fer un "ooooh". Una petita pujada mena a unes vistes espectaculars sobre la plana empordanesa. Omnipresent al mig: la silueta del bisbe mort, com deia Verdaguer, de la serralada del Montgrí, amb el castell com si fos l’anell de la mà, i a la dreta el mar i les illes Medes. Són les vistes que fa sis anys van enamorar Judit Piñol, criada Llofriu, i Michael Jones, neozelandès d’origen. Són les dues ànimes al darrere de DosKiwis, una fàbrica de cervesa artesana amb taproom per degustar-la i una àmplia terrassa on també es pot dinar o berenar en dies d’hivern i gaudir d’un sopar informal les nits d’estiu. DosKiwis –així es diu l’ocellet típic de Nova Zelanda– han creat un oasi a l’Empordà amb la beguda fermentada, ja que també fan kombucha, de denominador comú.

Les seves vides es van creuar a Londres el 2010. La Judit feia de model i el Michael era hairstylist. Ella sempre havia tingut hort a casa i el seu avi feia de pescador. Ell venia d’una zona rural de Nova Zelanda. En plena urbs londinenca, van descobrir que compartien també l’amor per tot el que estava fet a mà i de proximitat. Va ser així com va començar a germinar la llavor d’un canvi de vida que ha acabat fent eclosió a Rupià amb DosKiwis Brewing. Durant una visita a Sydney (Austràlia), la Judit va aprendre a elaborar cervesa ajudant uns amics. I a finals del 2017 van fer el salt amb el lloguer del que havia estat una botiga de mobles. "Vam fer tota la reforma nosaltres, seguint la filosofia DIY (do it yourself, fes-t'ho tu mateix). El que era el parquet de dins ara és part de l’exterior de la terrassa, i aquesta porta és una oficina anterior que tenia la botiga", explica Piñol des de fora de la fàbrica de cervesa artesana.

Ampliació de les instal·lacions

DosKiwis va néixer just abans de la pandèmia, el 2019, però el projecte no els ha permès poder-ne viure fins aquest curs, quan han decidit més que duplicar les instal·lacions de fabricació de cervesa perquè l’obrador se’ls estava quedant petit. "Després de quatre anys teníem els quatre fermentadors al límit i no teníem marge per experimentar", afegeix la Judit. El Michael porta una bona estona fent reparacions a l’interior. Tots dos són autodidactes, i per això l'últim any han incorporat a l'equip Adrià Morera, químic amb cinc anys d’experiència com a cerveser i un màster en begudes fermentades. El resultat és haver passat de les tres cerveses inicials a tenir-ne nou de punxades ja al taproom. La distribució és sobretot a les comarques de Girona i Barcelona, perquè tampoc tenen una gran producció. Un 70% és amb venda directa al taproom, on també és possible comprar cervesa fresca a granel amb un envàs que proporciona DosKiwis.

Michael Jones, cofundador de DosKiwis, amb els tancs on fermenten la cervesa artesana a Rupià.

"Des que vam arribar que no hem parat de reinvertir en l'espai i les instal·lacions", diu Piñol mentre ensenya el jardí i terrassa. És un espai envoltat de verd amb diferents racons i un escenari on començaran a fer concerts aquest estiu. A més, des del 2021 que també tenen un contenidor reconvertit en cuina després de detectar que la gent que parava a tastar la cervesa també volia menjar alguna cosa. El que valora sobretot la parella és la "comunitat" que s’ha creat al voltant de la cervesa artesana, "gent amb uns valors molt similars sobre l’economia local". Part del llúpol ve de Crespià, de Biolupulus, i han creat sinergies amb altres fàbriques artesanes, com Soma Beer, de Girona; Garage Barcelona; Cierzo, de Saragossa, i Península, de Madrid. "A la indústria compartim molt com som", assenyala Piñol sobre les mil i una possibilitats de fer receptes diferents amb quatre ingredients: aigua, malta, llúpol i llevat.

Sentiment de comunitat

La comunitat ha anat creixent també gràcies a l’arribada de ciclistes en ruta, i s’ha ampliat fent cafè d’especialitat, tot i que la parella reivindica que per sobre de tot són una fàbrica de cerveses. Destaquen la Mini Truck, que només té un 2,9% d’alcohol, una micro ipa inspirada en el seu camionet que tenen a la fàbrica. O bé Vacances, una doble ipa amb notes de fruita i espècies. En el camp de les sour àcides destaquen la Heartbreaker, que porta lactobacillus. "El que volem sobretot és que tothom que vingui aquí es trobi alguna cervesa que li agradi i el sorprengui i tingui ganes de tornar", destaca el Michael. A la pràctica s’han trobat un públic molt diferent: des de la gent del poble de Rupià fins a qui visita la zona o hi va expressament. Però sobretot tenen la intenció de començar a canviar el xip sobre la cervesa i treballar amb tot el que és quilòmetre zero.

Una llauna de DosKiwis Brewing. Al 'taproom' es poden degustar fins a nou cerveses diferents difectes del tirador.

"Hem creat la vida que volíem", emfatitza la Judit. El Michael ja es defensa en català i assegura que a l’Empordà se sent molt més a casa que no pas a Londres. Va criar-se en una zona plena de natura i aquesta és la connexió que volien fent el producte amb les seves mans. Piñol també reflexiona sobre el canvi de vida: fent de model va poder viatjar molt, que és el que més li interessava, i també provar moltes cerveses artesanes que l’han portat a inspirar-se amb les que hi ha a DosKiws, però ha estat amb la fàbrica on diu que ha perdut la buidor que sentia a Londres.

L'auge de la 'craftbeer' a les comarques gironines
  • Limbik, Figueres

    El sistema límbic és una part del sistema nerviós que dona respostes fisiològiques davant les emocions. D’aquí ve el nom d’una marca de cervesa que té l’Empordà com a reclam i assegura que està tocada per la tramuntana.

  • Soma Beer, Cornellà del Terri

    Estan especialitzats en l’elaboració de cervesa d’estils extrallupolats, com neipes i subgèneres d’ipa en general. Des de fa set anys persegueixen fer cerveses de la màxima qualitat possible i que sorprengui els clients en tots els sentits.

  • Moska Girona

    Un dels pioners en la creació de microcerversaries a través de Birrart. El 2002 ja es van llançar al negoci i el 2008 va néixer Moska de Girona, des de Sarrià de Ter. La Moska d’en Siest i la Moska Negra es fan amb llúpol 100% gironí de Can Tarrats o Lupulina.

  • Poch’s, Castellfollit de la Roca

    És una microcervesa de Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa, que també té un espai de degustació, un 'taproom'.

  • Whym, Vilablareix

    Van néixer a Cassà de la Selva, on coguien la cervesa amb foc directe, i des de fa cinc anys que tenen la fàbrica a Vilablareix, on fabriquen cervesa "sense afegir-hi additius» en una planta on té un paper molt important la sostenibilitat.

stats