Què hi ha per menjar?

Cinc idees (que aguanten dies) per quan van de colònies

Solucions de pica-pica per menjar a les excursions i per compartir

Joana Costa
3 min
Diferents menjars ideals per anar de colonies.

BarcelonaJa és temporada alta de colònies (i ben aviat de casals d'estiu) i l'avituallament en aquests casos sense nevera és sempre un repte. Malgrat que tots els infants tenen garantits els àpats bàsics en aquestes sortides, no és mala idea portar extra de pica-pica. El gran obstacle és, de fet, l'absència de fred: a diferència de les excursions d'un dia, quan es poden preparar carmanyoles i àpats que aguantin unes hores sense refrigeració, en el cas de les colònies caldrà dotar-se d'opcions que suportin temperatures ambientals més enllà d'un o dos dies, ja que normalment les colònies s'allarguen durant uns tres o quatre dies, i cal que aquests piscolabis tinguin garantida la seguretat alimentària.

1
Bastonets amb formatge i embotit curat
Bastonets de pa.

El pa en sec i envasat aguanta molt bé sense remullar-se, així que els bastonets amb oli d'oliva verge extra són un bàsic indispensable en aquests casos. Tenen, però, l'inconvenient que s'esmicolen amb la pressió i poden acabar fets miques. Caldrà tenir cura de posar-los dins d'una carmanyola o alguna capsa dura que els protegeixi dels cops. Per acompanyar-los s'hi pot posar uns talls de formatge o embotit curat, com pernil, xoriço o fuet (aquests aliments aguanten bé sense refrigeració).

2
Iogurts pasteuritzats
Iogurt pasteuritzat sense nevera.

Hi ha una mena de iogurts tant per a criatures com per a adults que es troben fora de la secció de neveres. Aquests iogurts, que es coneixen amb el nom de iogurts pasteuritzats, després de la fermentació natural es conserven en excel·lents condicions fora de la nevera, i per tant en una motxilla, i són un mos ben útil per fer passar la gana en un moment puntual.

3
Purés de fruites
Puré de fruita comercial.

El puré de fruita és una gran opció que es fa servir molt al començament de l'alimentació complementària amb els nadons i que després, sorprenentment, va eliminant-se de la dieta. Aquestes solucions conserven tota la polpa de la fruita, són riques en vitamines, molt hidratants (per la quantitat d'aigua que tenen) i bastant saciants pel seu contingut en fibra, i es mantenen molt bé sense nevera. Aquests paquets comercials tenen preus molt econòmics, són molt pràctics de portar i estan disponibles en molts gustos diferents (des de propostes monogust com compota de poma, pera o plàtan fins a opcions multifruita).

4
Fruita de temporada deshidratada
Fruta deshidratada.

La fruita deshidratada és una gran opció per portar en qualsevol moment perquè es conserva molt bé. A més, la quantitat de vitamina i fibra que aporta fa que sigui una opció d'allò més recomanable. Amb les fregidores d'aire tan popularitzades a les llars, la fruita dessecada és més fàcil de fer que mai (tot i que també n'hi ha un gran assortiment a tots els supermercats). Es pot preparar amb fruita de temporada, només tallant-la en gruixos similars i deixant que perdi tota l'aigua durant un bon grapat d'hores a la fregidora d'aire. Un cop feta s'ha de conservar en pots de vidre tancats, molt fàcils de transportar.

5
Granola, xocolata i cereals
Tauleta de xocolata.

En el terreny més dolç hi ha tota una sèrie d'ingredients que resulten ideal com a piscolabis a qualsevol hora: les granoles, tauletes de xocolata i cereals són una opció estupenda per emportar-se. En el primer cas es poden fer barretes de granola casolanes només barrejant alguns flocs de civada, avellanes, sucre morè, canyella molta i panses (si els agraden) i afegint-hi una mica de sal, mel, oli de gira-sol i unes gotes d'essència de vainilla. Una altra opció és posar directament una tauleta de xocolata (amb la màxima proporció de cacau que les criatures suportin) acompanyada d'uns bastonets, o una petita carmanyola de cereals de blat de moro sense sucres afegits. Aquestes opcions seran un excel·lent snack per compartir.

stats