Nadal i Reis

Una obra de teatre sobre l'ús del mòbil o un viatge amb animals: cinc propostes per fer en família

El crític Toni de la Torre també ens proposa un videojoc per trencar-se el cap o una nova adaptació de Julia Donaldson que arriba als cinemes

4 min
L'Alícia ha perdut el mòbil

BarcelonaEl crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans familiars per fer els dies vinents. Una pel·lícula basada en un conte de Julia Donaldson, una obra de teatre sobre l’ús dels mòbils i un documental de natura, entre les propostes:

1
El gat Tabby vol tornar a casa

Arriba als cinemes una nova adaptació de Julia Donaldson.

El gat Tabby

Les seves històries són molt estimades per la canalla i, per sort, l’escriptora i il·lustradora Julia Donaldson no para de portar-nos nous contes que amplien el seu imaginari. Molts d'aquests acaben a les pantalles del cinema, i amplien encara més el seu públic. L’èxit d’El Grúfal, que consta d'unes adaptacions de contes molt apreciades, s'explica en el fet que acostumen a ser garantia d’històries boniques i amb un missatge positiu i que connecten amb nens d’edats molt diferents. Aquest dissabte és el torn del gat Tabby, un felí que acompanya sempre un músic de carrera i que és el protagonista de la nova pel·lícula basada en un conte de l’autora que arriba a la cartellera. En Tabby és molt feliç amb el músic, malgrat que tinguin una vida nòmada. Malauradament, un accident farà que en Tabby es quedi sol. Serà aleshores quan descobrirà el veritable significat de què vol dir sentir-se a casa. La pel·lícula manté el mateix estil d’animació senzill però tendre característic de les adaptacions prèvies, i sap gestionar moments humorístics amb altres una mica dramàtics. Arriba aquest dissabte a les sales de cinema catalanes acompanyada, molt encertadament, d’una selecció de curtmetratges protagonitzats per gats que completa la sessió. Amb el títol El gat Tabby i altres històries felines, està recomanada per a criatures a partir de tres i fins a set anys.

2
Busca la clau, obre la porta

Un videojoc per trencar-se el cap utilitzant el pensament lògic.


Mario Versus Donkey Kong

Jugar a videojocs sí, però fer servir el cervell, també. Si us agraden els jocs de trencaclosques que us plantegen problemes per resoldre, us proposem que li doneu una oportunitat al videojoc Mario Versus Donkey Kong. No té els gràfics espectaculars d’altres títols, però atraparà tota la família amb una mecànica senzilla que requereix que penseu molt. Vosaltres sou en Mario i heu d’aconseguir atrapar en Donkey Kong, que en cada nivell escapa i s’amaga rere una porta. L’objectiu: trobar la clau per obrir la porta i creuar-la. Per fer-ho, s’ha de resoldre un trencaclosques fet d’interruptors, escales i salts. Una combinació de joc de plataformes i puzle que funciona molt bé per la seva senzillesa inicial, però que demostra ser molt complexa a mesura que avanceu nivells. Hi poden jugar dos jugadors de forma cooperativa i us trobareu rumiant amb els vostres fills com superar cada nivell. Cal aplicar-hi pensament lògic i seqüencial, i es pot fer de dues maneres: a contrarellotge (com el joc original de GameBoy) o amb tot el temps del món en un mode relaxat que s’ha incorporat en aquesta última versió del joc, que trobareu disponible per a Nintendo Switch i que es recomana a partir dels vuit anys.

3
L’Alícia ha perdut el seu mòbil

Una obra de teatre sobre l’ús que fem de les noves tecnologies.


Alícia al País dels Mòbils

A l’Alícia li regalen un mòbil quan fa dotze anys, però un conill surt del no-res i li pispa. Si el vol recuperar, l’haurà de perseguir. Aquest és el punt de partida d’Alícia al País dels Mòbils, una obra de teatre musical que reformula el conte de Lewis Carroll, tant a nivell estilístic, amb un llenguatge audiovisual molt modern, com a nivell de discurs, posant sobre la taula el tema de l’ús que fem de les noves tecnologies i en concret dels mòbils. Per tant, l’obra connecta amb el debat públic, i ho fa sense voler demonitzar el mòbil, sinó entenent que és una eina magnífica que, al mateix temps, pot fer que perdem moltes coses, com ara la capacitat de concentració o el contacte amb els altres. En aquesta versió, la Reina de Cors no separa la vista del mòbil, representant un mal hàbit a eliminar. L’obra, de Marta Buchaca, es va estrenar fa uns anys i ara ha tornat, amb molt d’èxit, en una nova versió per al públic actual. Hi trobareu números musicals magnífics, bons actors i consells per gestionar el problema que suposa la compra d’un primer mòbil per a un fill preadolescent.

4
Descobrir Gianni Rodari

Una sessió de contacontes dedicada al creatiu autor italià.


Gianni Rodari

Segurament molts de vosaltres ja teniu un molt bon record d’haver-lo llegit durant la infantesa. Els Contes per telèfon són un clàssic present a moltes biblioteques de literatura infantil i juvenil. Si teniu fills que encara no coneixen el particular estil de Gianni Rodari, dijous vinent podeu fer-hi una capbussada a la sessió de contacontes que organitza l’Espai Cultural Sendak. L’actriu Laura Bernis llegirà una selecció d’alguns dels contes de l’autor italià, que va destacar per la manera com va estimular l’esperit crític de la canalla, creant històries en què es dinamiten convencions i idees preestablertes amb una fantasia desbordant regada sovint amb sentit de l’humor. És una magnífica ocasió per fer un primer tast de l’univers de Gianni Rodari o bé, si els vostres fills ja el coneixen, per gaudir amb la interpretació d’una bona contacontes que sap com conquerir la canalla paraula a paraula i captar la seva atenció. L’activitat està recomanada per a nens entre 3 i 6 anys.

5.
Viatgem amb els animals

Un documental sobre moviments migratoris extraordinaris.


Incredible Animal Journeys

Aquesta sèrie documental sobre moviments migratoris s’ha convertit, instantàniament, en la preferida de la meva filla petita, a qui li encanten els animals. I no és sorprenent. Les imatges són espectaculars, com és habitual en les produccions de National Geographic, però, a més, les històries que s’expliquen de cada animal són molt emocionants. Es titula Incredible Animal Journeys (La increïble migració animal) i proposa seguir el viatge de supervivència de diferents animals que recorren quilòmetres i quilòmetres a través de camins que es traspassen de generació en generació i utilitzant sistemes per guiar-se que són fascinants, també per a l’espectador adult. L’episodi que més ens agrada és el de la petita tortuga que ha de lluitar per arribar a l’aigua. Els operadors de càmera aconsegueixen filmar-la de manera que pràcticament sembla que l’acompanyem en cursa cap a la sorra. També és espectacular la balena geperuda, a la qual aconsegueixen filmar donant a llum. La premissa de la sèrie documental permet recórrer múltiples escenaris, de manera que d’un episodi al següent passem de l’Antàrtic a la sabana africana. S’acaba d’estrenar a Disney+ i agradarà a canalla de totes les edats.

Més propostes de plans i activitats

stats