Consells de conducció

5 consells de conducció per a l'estiu

Repassem una sèrie de conductes per viatjar amb seguretat i comoditat durant les vacances d'estiu

4 min
5 consells de conducció per viatjar a l'estiu

Les vacances d'estiu fan augmentar notablement el nombre de desplaçaments a les nostres carreteres, però no tothom viatja amb el vehicle completament preparat. Així, durant aquests dies es poden veure nombrosos vehicles aturats als vorals de les carreteres per avaries mecàniques o pneumàtics punxats, quelcom que es podria evitar en gran mesura si s'efectués un manteniment adequat.

Però no només és el cotxe el que pateix les conseqüències de viatjar durant les vacances, sinó també el conductor i els acompanyants. Per això, avui repassem cinc consells de conducció per a l'estiu que ens permetran realitzar desplaçaments segurs i còmodes.

Prepara bé el vehicle

L'estat de la mecànica del nostre vehicle serà el que ens permetrà poder fer el viatge... o no

Per poder seguir correctament aquests consells de conducció per a l'estiu és fonamental que el nostre vehicle estigui en perfectes condicions. Només així podrem evitar el que comentàvem abans: avaries mecàniques, punxades, problemes de refrigeració o climatització... La teoria és simple, però afortunadament la pràctica també: tan sols haurem de realitzar una revisió específica d'elements com els pneumàtics, els frens, l'oli del motor, el líquid refrigerant o el sistema d'aire condicionat per assegurar-nos que, malgrat algun fet imprevisible, el nostre cotxe respongui correctament a qualsevol viatge que realitzem.

Fes servir ulleres de sol i roba i calçat còmodes

És imprescindible viatjar amb comoditat i fer servir ulleres de sol

Realitzar un viatge en aquesta època de l'any implica conduir durant moltes hores i en la majoria de casos que el sol incideixi sobre nosaltres durant un bon grapat d'hores. Per aquest motiu és fonamental portar roba còmoda i que no ens vagi ajustada, així com fer servir ulleres que puguin filtrar els raigs UV del sol i, a ser possible, estiguin polaritzades. Només així podrem evitar enlluernar-nos amb el sol i patir fatiga visual.

D'altra banda també és imprescindible que el calçat sigui còmode, i encara ho és més que sigui adequat per a conduir: cal evitar l'ús de xancletes o similars, que poden resultar molt perilloses (i a més no estan permeses per conduir). I no, tampoc podem conduir descalços.

Distribueix la càrrega correctament

La forma com distribuïm la càrrega té incidència en el comportament del vehicle

Potser això és quelcom que la gent no té gaire present, però la manera com distribuim la càrrega tant al maleter com a l'interior del vehicle té una incidència directa sobre el comportament del vehicle. En primer lloc, cal evitar sobrepassar el pes màxim autoritzat del vehicle sobrecarregant-lo, i d'altra banda també convé evitar emmagatzemar articles sense lligar correctament o que puguin moure's al prendre revolts o realitzar frenades.

Distribuir bé la càrrega és molt senzill, tan sols hem d'assegurar-nos que la màxima quantitat de pes possible estigui situada a la part central del vehicle. A més, també és importantíssim evitar viatjar amb objectes escampats per l'habitacle o que la càrrega ens dificulti la visibilitat per les finestres o pel retrovisor central.

Evita les hores centrals del dia i fes servir l'aire condicionat

La temperatura recomanada per al climatitzador se situa entre els 21 i els 24 graus

Evitar que faci calor a l'estiu és impossible, però el que sí que podem fer és evitar viatjar durant les hores centrals del dia, que al cap i a la fi son les més caloroses. Així doncs, el millor és planificar el viatge o bé de matinada, o bé aprofitant els matins o els capvespres. Això sí, en aquest cas convé revisar l'estat del sistema d'il·luminació del vehicle i assegurar-se que estiguem ben descansats, ja que les condicions de llum i de son d'aquestes hores ens poden jugar una mala passada.

Si preferim circular durant el dia amb el sol ben amunt, haurem d'assegurar-nos que el sistema de climatització funcioni correctament. En aquest cas el més recomanable és situar la temperatura de l'aire condicionat entre els 21 i els 24 graus, portar aigua a mà i evitar realitzar grans àpats (a més d'evitar l'alcohol, evidentment).

Planifica el viatge i descansa cada dues hores

Convé revisar la ruta abans de sortir, malgrat tothom disposi avui en dia de navegador

Avui en dia tots portem un navegador a la butxaca, però malgrat tot continua sent interessant planificar el viatge abans de sortir. Informar-se com serà la ruta, per quins llocs passarà i a on podrem aturar-nos ens evitarà haver de buscar-ho durant el trajecte o fins i tot desviar-nos en excés de la via més ràpida. A més, resulta imprescindible que ens aturem per a descansar cada dues hores o 200 quilòmetres, i cada dues o tres pauses realitzar-ne una de més prolongada que ens eviti caure en la monotonia de l'autopista. Bon viatge!

stats