Societat
Societat  /  Successos 29/11/2022

Xisco Fanals: "No eren novells, però es trobaren amb circumstàncies fatals al darrer tram del torrent"

President de la Federació de Muntanya i Escalada

3 min
Xisco Fanals

PalmaL'accident en què dos barranquistes perderen ahir la vida al torrent de Lassarell, a Pollença, es va esdevenir en el tram final, i molt a prop de la sortida. Segons el president de la Federació de Muntanya i d'Escalada de les Illes Balears, Xisco Fanals, és un punt en què el nivell de l'aigua pot arribar a pujar molt, i el cabal passa enmig d'unes parets molt verticals, que fan impossible sortir-ne.

Com és el punt en què va ocórrer l'accident?

— El torrent de Lassarell té un recorregut esportiu de 2,5 km, i té molts de punts per on hi ha possibles escapades. Allà on trobaren els dos cossos dels joves és una part estreta que discorre encaixonada enmig d'unes penyes molt verticals, i allà no hi ha escapatòria possible. En aquest punt, el nivell del cabal arribà a pujar a més d'1,30 m. En canvi, a la resta del recorregut el nivell de l'aigua devia ser d'uns 40 cm. De fet, va ser tard quan els grups de rescat trobaren els cossos dels dos joves. Estaven ancorats a la paret, l'aigua els passava per damunt, i no els podien veure. Fins que el nivell no va baixar, no els varen poder localitzar i recuperar.

En quin punt rescataren l'al·lota?

— La jove era uns metres més avall. Durant el seu descens, ella els anava darrere, però en aquest punt en concret i a causa de les circumstàncies, ella els va passar davant, 'rapelant', i a les males, per dir-ho de qualque manera. Com que no estava ancorada enlloc, la força de l'aigua la va arrossegar. Afortunadament, no es va fer cap cop amb les roques, i en un redol del torrent on les aigües es calmen, es va poder enfilar a una roca que sobresurt del nivell de l'aigua. Va ser des d'aquesta roca que va fer la cridada d'emergència, devers les 15.30 h, i en veure que els seus companys no compareixien. Des d'aquí, pels seus mitjans, ella tampoc no podia sortir-ne, perquè les parets del torrent continuen sent molt altes. El fet que l'aigua l'arrossegàs la va salvar.

Quina experiència tenia el grup?

— L'al·lota [Marina Cuevas, de 29 anys] i una de les víctimes mortals [Luis París, de 28 anys] estaven federats. De l'altre [Martín, de 37 anys], encara no n'hem identificat la fitxa federativa, però això tampoc no vol dir que no hi estigués. No eren barranquistes novells, i ens consta que havien fet cursos de torrents. Això, però, tampoc no vol dir que tinguessin molta d'experiència. Lassarell no és un torrent difícil, la seva dificultat està considerada mitjana i, fins i tot, és apte per a un nivell d'iniciació. De fet, hi ha empreses esportives que hi duen grups. Aquest darrer tram on moriren els dos joves, però, el solen evitar. Per estalviar-se complicacions, és habitual que en surtin un poc abans.

S'hauria pogut evitar la tragèdia en aquest punt en concret?

— Era molt mal de preveure que tota una sèrie de fatalitats ocorreguessin a la vegada i en aquest lloc, però també és ver que l'alerta ahir era groga i que hi havia amenaça de tempesta elèctrica. Pensam que la zona de Lassarell ja era molt molla ahir, que la terra estava molt amarada, i que no podia absorbir més aigua. I en qüestió d'un minut, tota l'aigua va anar a parar al torrent. La fatalitat va ser que en aquell minut en concret, els joves es trobaven en el pitjor punt del torrent on podien ser. Si em demanassin si jo hagués anat ahir a fer el torrent, responc que no hi hauria anat. Però també és ver que jo no tenc l'edat d'aquests joves, i segons quines coses m'estim més no fer-les. Després d'un període molt llarg de sequera, ara els torrents duen aigua, i els barranquistes el que volen és que hi hagi aigua. El propietari de la finca de Lassarell, Miquel Àngel March, m'ha assegurat que devers les 10 h del dematí els va veure passar, els tres joves, però que no va ser a temps d'advertir-los. Davant les cases hi ha un pontarró de dos metres, i en ploure molt en aquella zona, l'aigua arriba a passar per damunt el pont. És qüestió de minuts.

stats