Societat 26/07/2017

Ximo Puig reclama al govern espanyol que expliqui "per què està en contra del valencià"

La delegació del govern ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el decret que en prioritza l'ús a l'administració

Acn / Ara
2 min
Ximo Puig durant la seva compareixença davant la premsa.

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha dit aquest dimecres que el govern espanyol "alguna vegada haurà d'explicar perquè no accepta" que al País Valencià hi ha dues llengües oficials, el valencià i el castellà, i "perquè està en contra del valencià".

Puig s'ha manifestat en aquests termes en ser preguntat sobre el recurs que ha presentat el govern espanyol contra el decret d'usos lingüístics i institucionals de la Generalitat Valenciana que preveu que el valencià sigui preferent en les comunicacions de l'administració.

Entre els articles que l'Advocacia de l'Estat considera qüestionables hi ha aquells que preveuen que es redactin en valencià les notificacions, còpies de documents redactats i comunicacions de l'administració de la Generalitat Valenciana que hagin de tenir efecte o estiguin dirigides a "comunitats autònomes pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià".

El govern espanyol considera "evident" que perquè aquestes comunicacions poguessin ser redactades en valencià haurien de ser adreçades a autonomies amb la mateixa llengua cooficial, "situació que, evidentment, no és possible, en ser el valencià una llengua cooficial únicament a la Comunitat Valenciana".

El govern espanyol no vol que el Consell s'adreci en valencià al govern català o balear

Compromís: "No volem ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament"

Compromís: "No volem ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament"El primer partit a contestar a la petició del govern espanyol va ser Compromís, que mitjançant el seu portaveu a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ahir va acusar l'executiu central de demostrar "una indecent fixació amb el nostre autogovern. Sembla que només se'n recorden dels valencians i valencianes per recórrer les polítiques que tira endavant la Generalitat. Amb aquest recurs el Partit Popular torna a demostrar que està en contra del valencià i tot el que té a veure amb la nostra cultura".

"Exigim al govern central que deixi de jugar a la pseudofilologia barata, i comenci a complir amb els valencians i valencianes. No volem ser una colònia espoliada econòmicament i castigada políticament. Som un poble digne, honest i treballador i volem un govern central que ens respecti”, va afirmar Ferri.

stats