Baixen les ordres de protecció a víctimes de violència masclista a Palma tot i l'augment de denúncies

Balears és la segona comunitat després de Múrcia amb un major nombre de denúncies

Tot i que cada vegada hi ha més dones que denuncien a Palma (mil denúncies més respecte a fa cinc anys), i que les Balears són la comunitat amb un major nombre de denúncies després de Múrcia, 96 denúncies per cada deu mil dones, això no es tradueix amb una major protecció cap a elles. Aquesta és una de les conclusions que s'extreuen de l'informe que ha donat a conèixer Pacte Palma, de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma. I és que el nombre de dones amb ordre de protecció ha davallat considerablement respecte de fa tres anys. Així, si el 2015 hi havia 244 dones amb ordres de protecció de la Unitat de la Policia Local de Palma, el 2017 aquesta xifra davallava fins a 167, és a dir 77 dones menys.

Segons Lucía Segura, coordinadora de l'àrea d'Igualtat, aquestes dades es poden explicar ja que alguns dels casos es deriven a la Policia Nacional, segons la decisió del jutge que instrueixi el cas que determina quin dels dos cossos policials se n'ha de fer càrrec.

Tanmateix, el regidor d'Igualtat, Aligi Molina, ha reconegut que manquen recursos per atendre degudament les víctimes de violència masclista. Les dades tornen a parlar per si soles. I és que a la Unitat de Protecció Familiar de la Policia Local només nou agents s'ocupen dels casos de dones víctimes i cada un d'ells es fa càrrec d'entre cinquanta i seixanta casos.

Molina també ha explicat que casos com el de Sacramento Roca, que actualment s'està investigant, demostren que falta esforç per part de les administracions per reaccionar amb més celeritat.

Algunes conclusions més sobre l'informe

Al partit judicial de Palma varen ingressar durant l'any 2017, 3.880 delites per violència de gènere(un 6% menys respecte l'any 2017) i s'hi varen dictar 463 mesures penals ( un 10% menys). Tot i això si miram les dades dels darrers anys comprovam que es registra un augment considerable de denúncies:

Delictes ingressats per violència sobre la dona al Partit Judicial de Palma

2013: 2.776

2014: 3.083

2015: 3.022

2016: 4.131

2017: 3.880

Tot i això el regidor d'Igualtat, Aligi Molina, ha explicat que es molt difícil treure conclusions sobre aquestes dades ja que la violència masclista respon a causes multifactorials. De fet, un augment de denúncies no té perquè llegir-se com un augment de casos de violència masclista, sinó que sovint respon a un major grau de conscienciació per part de les víctimes i a l'augment de vies d'informació i de prevenció.

Pel que fa al Servei d'Atenció Integral a la Violència de Gènere que inclou el programa d'atenció a les víctimes, el programa d'atenció a fills i filles i el programa a persones agressores, va donar resposta durant el 2017 a 1.090 persones. Enguany, de gener a setembre, s'han atès un total de 665 expedients i a 878 persones.

Des de l'Àrea d'Igualtat s'ha valorat positivament les intervencions fetes en el marc del Programa d'Atenció a les Víctimes i asseguren que s'han assolit els objectius de donar resposta a les demandes d'informació, orientació i assessorament. També s'han complert en un 100% les demandes de protecció i d'oferta de prestacions de seguretat per a les víctimes.

Quant al Servei d'Acollida Municipal de Víctimes de Violència Masclista ha davallat el nombre de persones ateses però es mantenen estables el nombre de pernoctacions, que varen arribar a les 10.904 durant el 2017. La majoria de les dones que surten del centre ho fan de manera voluntària i d'aquestes un 29'7% o fan amb feina i un 9'8% decideixen tornar amb el seu agressor.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF