Societat 26/09/2023

Vera, a la petició de Vox de revisar els continguts dels llibres de text: "Hi ha llibertat editorial"

El partit d'extrema dreta ha acusat els manuals "d'enaltir Catalunya" i d'exposar idees "contra el capitalisme i els empresaris"

3 min
El Conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha assegurat que "cap autonomia té potestat per controlar els continguts dels llibres de text". D'aquesta manera ha respost a la diputada de Vox, Manuela Cañadas, que li ha preguntat si pensa revisar els continguts dels manuals "per evitar contingut ideològic i manipulacions de la història". Vera, per la seva part, s'ha excusat que les comunitats despleguen "els continguts i les competències bàsiques a través dels currículums que fixen les lleis i decrets estatals". I ha afegit: "Qui estableix els continguts són les editorials, que ho fan d'acord amb el Decret de currículums, i tenen llibertat editorial i de càtedra". "Ja fa anys que no necessiten l'autorització d'Educació". Ara bé, el conseller no ha rebatut la tesi de Vox, segons la qual, a les escoles de les Balears, s'adoctrina.

Davant aquest fet, la diputada d'extrema dreta ha considerat que, "a conseqüència de la cessió de competències a les autonomies, els poders públics han creat eines educatives que limiten els drets dels alumnes i dels pares". "Els estudiants es troben amb continguts profundament ideològics, que poc tenen a veure amb l'educació i la convivència, i que trenquen la convivència per mitjà de l'adoctrinament".

"Es parla de Jaume I com el rei català"

La diputada de Vox ha posat uns exemples del que considera que són continguts ideològics: "Hi ha llibres de text en què es parla de Jaume I com el rei català, i del castellà com a llengua d'opressió. Es falta a la veritat per enaltir Catalunya. També es fa referència a la monarquia catalana com una de les més importants d'Europa, quan depenia d'Aragó i França. I hi ha llibres d'economia en què s'exposen idees contra els empresaris i el capitalisme". Per tot plegat, ha reclamat la intervenció d'Educació. "Hem de frenar l'adoctrinament il·legítim i eliminar els continguts potencialment dolents per als nostres menors".

Vera, per la seva banda, ha dit que la LOMLOE no permet la revisió dels currículums educatius per part de les autonomies. "Hi ha l'Alta Inspecció Educativa de l'Estat, que garanteix el desplegament de l'article 27 de la Constitució i vetlla pel compliment dels requisits", ha dit. El conseller també ha defensat el principi de la "llibertat" i del "desenvolupament personal i de valors com l'autonomia i pluralisme". Una societat plural, ha dit, "considera el diàleg com un element necessari en favor de la convivència".

"Tenim dues llengües que han donat grans literats"

Per altra banda, Vera ha dit que el PP complirà l'acord de govern amb Vox, que preveu la creació de "l'Oficina dels Drets Lingüístics", ha dit. "Es farà, sempre, respectant el marc de convivència de l'Estatut i la Constitució". Així s'ha expressat el conseller davant la pregunta del diputat socialista Carles Bona, en relació amb la que el diputat ha qualificat d'"oficina de la inquisició lingüística": "Contribueix a la pau educativa?, li ha demanat".

El conseller ha assegurat que el PP haurà d'aportar el seu "punt de vista i deixar molt clars els límits", sense especificar quins són. Ara bé, ha dit que es vetllarà pel "respecte entre les dues llengües i a l'estatut. El conseller ha defensat el bilingüisme de les Balears. "Tenim dues llengües romàniques que han donat grans literats i la doble oficialitat és clara. Hi ha d'haver llibertat d'ús lingüístic i equilibri entre els dos idiomes. Aquest és el nostre contracte", ha dit. "La riquesa lingüística no ha de ser motiu de confrontació, sinó d'orgull.

stats