Tragèdia a la Platja de Palma
Societat 24/05/2024

“Ja és el tercer restaurant que s’esfondra en aquest carrer i tornarà a passar"

El vicepresident de l'Associació de Veïns denuncia que el Medusa Beach Club era una casa vella de més de 70 anys i el tercer local de primera línia que cau a l'Arenal

6 min
Dues persones, prop de l'edifici esfondrat.

PalmaEl silenci és el gran protagonista de les primeres hores del dia en què veïns i turistes que passen per la zona s'aturen davant el restaurant esfondrat de l'Arenal. La façana del Medusa Beach Club –plena de mitjans de comunicació locals, de l'Estat i alguns també d'internacionals– és custodiada per la Policia Nacional i els enderrocs són el testimoni de la tragèdia viscuda aquest dijous a vespre. Després de confirmar-se la mort de quatre persones, el local s'ha convertit en una atracció per als turistes que es congregaven massivament per veure què havia passat, mentre els veïns lamentaven el succés i posaven el punt de mira en la legalitat i la responsabilitat del propietari del local en l'esfondrament.

"És una gran tragèdia, però és també la crònica d'una mort anunciada. Ja és el tercer restaurant que s'esfondra i en tots passa el mateix. Són habitatges amb més de 70 anys d'història convertits en bars o pubs, no estan preparats per això", denuncia Alain Carbonell, vicepresident de l'Associació de Veïns de Platja de Palma. A més, ha alertat que els tres esfondraments han estat a restaurants del mateix carrer i separats per molt pocs metres, restaurants que originalment eren habitatges i es van convertir en locals dedicats a la restauració i l'oci. Amb tot, ha assegurat que "tristament tornarà a passar" perquè molts dels locals d'oci d'aquesta zona "són residències reconvertides a pubs o bars i l'estructura no està dissenyada per aquests usos". "Les terrasses no estan preparades per aguantar tant de pes i aquesta tragèdia n'és una prova més", denuncia Carbonell.

Alain Carbonell, vicepresident de l'Associació de Veïns de Platja de Palma

Amb tot, assegura que un dels problemes principals és la "deixadesa i manca de control per part de les administracions públiques". "Esper que aquesta tragèdia serveixi per actuar i evitar nous casos", remarca. D'altra banda, ha posat en dubte si aquests immobles han passat la inspecció tècnica. "Teòricament, l'han de passar cada 50 anys, però la majoria en tenen més de 70 i crec que no l'han passada mai". Tot i això, assegura que des de l'associació deixen "el tema de la legalitat en mans de les autoritats competents", però demanen una actuació "ràpida, contundent i urgent" per evitar que torni a passar. "Esper que no hagin de morir quatre persones més per actuar", ha sentenciat.

L'edifici esfondrat data del 1940, era la casa d'estiu d'un matrimoni de Palma i fa anys la varen vendre. "Vés a saber l'obra que hi varen fer, però cada vespre estava ple de gom a gom i no enteníem com hi cabia tanta de gent", explica un veí que fa més de 50 anys que viu a la zona.

L'escena ha atret molts curiosos.
Dues persones, prop de l'edifici esfondrat.
Els turistes aturaven abans d'anar a la platja

La hipòtesi que ara mateix té més força com a causa de l'esfondrament és l'excés de pes en una zona no preparada per això. En aquest sentit, els veïns corroboren que dia rere dia "estava tot ple, a més amb mobles molt pesats i voluminosos, és normal que no aguanti, no és un lloc preparat per a això i cada dia era el mateix", assegura un veí.

D'altres opinen que "ho han volgut fer tot tan guapo que no han mirat la seguretat". "Jo no n'entenc, d'arquitectura ni d'obres, però ja des d'aquí es veu que l'estructura no aguanta, és massa prima per tant de trull", teoritza un altre. En aquest sentit, un grup de veïns que han viscut tota la vida a l'Arenal i han estat testimoni de la transformació de la primera línia de platja comenta que això "són finques molt velles i les úniques obres que han fet són per rentar-los la cara, no van reforçar l'estructura ni res, només fer-ho més atractiu per als turistes". "Tanmateix, al propietari, no li passarà res, faran obres de nou, ho arreglaran i continuaran oferint el mateix servei que fins ara", lamentava amb ràbia un veí de la localitat.

En paral·lel, l'Ajuntament de Palma apuntava a l'antiguitat de l'estructura de l'edifici esfondrat en platja de Palma i a un sobrepès a la terrassa com a possibles causes "combinades" de l'esfondrament, segons declarava el cap de Bombers de Ciutat, Eder García. Ha dit "desconèixer l'edat de l'edifici", però sí que ha confirmat que la volta de marès és pròpia de "construccions antigues".

Mentrestant, investiguen si el local d'oci disposava dels permisos i llicències o no, igual que cal analitzar "si s'havien o no fet reformes, alguna cosa que també es desconeix". En una escala tècnica, els experts del consistori valoren l'estructura de l'edifici. "En aquests moments, estan precintats dos locals. Si bé s'està acabant de valorar si és possible tornar als habitatges o es deixa tot l'edifici precintat, la qual cosa es decidirà segons els tècnics municipals", ha conclòs el cap de Bombers de Palma. Per part seva, el batle de Palma, Jaime Martínez ha dit que aquest és "un dia molt trist per a la ciutat" i ha demanat que "no es facin elucubracions" sobre si el local de platja de Palma tenia o no els permisos en regla.

"Famós" per salvar la vida d'una persona

Una de les víctimes, un home de 39 anys d'origen senegalès, havia anat a fer un cafè al local després de sortir del gimnàs quan es va produir l'esfondrament i va morir a l'acte. Un dels seus amics ha anat al matí al restaurant a recordar amb tristesa la mort de l'home. "Era una gran persona, tenia un gran cor, sempre ajudava tothom, era molt estimat al barri", explica el seu amic. A més, ha contat que es va fer "famós" per salvar la vida d'una persona a la platja el 2017, fet pel qual va ser condecorat per l'Ajuntament de Palma. La víctima té un fill a l'illa i convivia amb la germana i el cunyat. Ara, ha explicat, la comunitat senegalesa de la platja de Palma i l'Arenal ajudarà la família "amb tot el que pugui". L'home ha encès dues espelmes en memòria del company.

L'amic d'una de les víctimes mortals ha encès dues espelmes davant el local

Alguns veïns de la zona coneixien de vista algunes de les víctimes i estan "commocionats". "Vàrem sentir un renou molt fort i després sirenes i molts de cotxes de policia i ambulàncies, no sabíem què passava", assegura una veïna que passejava per la zona en el moment de l'esfondrament. Tots lamenten el que ha succeït. Un altre veí conta que sopava a ca seva i va començar a sentir renou de sirenes i ambulàncies i va baixar corrent a veure què passava. "Era terrorífic, horrorós", ha dit.

Un dels treballadors del local esfondrat, que no va patir cap lesió, ha passat el matí davant el local, amb els ulls plorosos i gran tristesa. Durant les primeres hores del dia ha anat rebent l'afecte i suport dels seus amics i coneguts, però no ha volgut parlar amb ningú.

Un dels treballadors del local esfondrat ha passat el matí davant el seu lloc de feina

Així com avançava el matí el nombre de veïns de la zona anava disminuint i el de turistes augmentant notablement. De fet, en alguns moments la zona de davant del local s'ha convertit en una passarel·la d'integrants de comiats de fadrí que uniformats es preparaven per començar la festa mentre observaven el local. Fora de les zones acordonades, els bars i restaurants mantenien la normalitat, tot i la tragèdia. Terrasses plenes de turistes, la majoria de nacionalitat alemanya, que continuen amb les seves vacances amb normalitat a escassos 50 metres del local esfondrat.

El local de baix del pis esfondrat era el pub Coco Rico, un local freqüentat principalment durant aquesta època de l'any per viatges d'estudis de centres educatius de l'Estat, gràcies a les festes sense alcohol que organitza. Ara, a causa de l'esfondrament del sòtil i el terra del seu local ha hagut de suspendre l'activitat i no saben quan podran tornar a la normalitat. De fet, el mateix dia del succés tenien programada una festa amb un viatge d'estudis que es va haver de suspendre i va deixar una imatge curiosa: els estudiants davant el local arribant amb la il·lusió de fer festa i amb el succés i els serveis d'emergències actuant.

stats