Tragèdia a la Platja de Palma
Societat 24/05/2024

L'Ajuntament investiga si el Medusa Beach Club tenia totes les llicències en regla

Palma també decreta tres dies de dol oficial, des d'aquest divendres fins diumenge

4 min
El Medusa beach club després de l'esfondrament.

PalmaL'Ajuntament investiga les possibles causes de l'esfondrament del Medusa Beach Club a l'Arenal per comprovar que tenia totes les llicències en regla. Encara no s'ha descartat cap hipòtesi, però la que va agafant més força és una "causa combinada" en la qual s'ha ajuntat una estructura antiga amb una volta de marès amb un sobrepès, que podria haver estat provocat per l'excés de gent i pel pes del mobiliari. Respecte si els permisos, la inspecció tècnica, i llicències urbanístiques i d'activitats estan en regla, encara no s'ha aclarit. "Ara mateix s'estan fent investigacions paral·leles en tot l'àmbit municipal per esclarir els fets", ha explicat el cap dels Bombers de Palma, Eder García. Així, ha explicat també que no se sap quanta gent hi hauria al local quan va ocórrer la desgràcia, però ha explicat que, al voltant de les 8 h era hora punta i, per l'època de l'any estava bastant ple. Tot i desconèixer el nombre de persones que hi havia en total al local, ha contextualitzat que en una superfície d'uns 20 metres quadrats, han trobat 20 víctimes. García ha fet les seves declaracions acompanyat de la presidenta del Govern, Marga Prohens i el batle de Palma, Jaime Martínez, després del minut de silenci que ha organitzat Cort a les portes de l'edifici.

Hores abans, el tinent de batle de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Javier Bonet, ha assenyalat que, aquest matí mateix, els pèrits han valorarat la situació i que, per la seva banda, l'Ajuntament també revisarà informació referent a l'edificació. Segons ha dit en una entrevista a l'informatiu d'IB3, l'edifici comptava amb llicència des del 2010, que havia estat renovada correctament i que, de fet, la terrassa havia estat en obres durant el passat hivern. Les víctimes ja han estat identificades. Bonet, que es va desplaçar fins al lloc dels fets al voltant de les 1.30 h, juntament amb el batle de Palma, Jaime Martínez, i la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha volgut agrair la feina al servei d'emergències, als Bombers i als cossos policials per una "tasca impecable" i un temps de resposta sense precedents.

Per altra part, el Govern ha declarat un dia de dol oficial, i l'Ajuntament de Palma tres dies, per les víctimes de l'esfondrament. Així ho han anunciat aquest divendres representants de totes dues administracions: les banderes dels edificis onejaran a mitja asta per expressar el condol cap als familiars i les persones properes dels morts i els ferits. El vicepresident de l'Executiu, Antoni Costa, ha assegurat que el succés s'està investigant i no tenen més informació al respecte. Ha llegit, però, una declaració institucional en què l'Executiu es compromet a donar suport als afectats, en col·laboració amb l'Ajuntament de Palma, i reconeix la "increïble tasca dels serveis d'emergència".

Declaració institucional

Aquest divendres, el batle de Palma ha llegit una declaració oficial en un ple extraordinari i ha expressat el dol en nom de la Ciutat per les víctimes. L'agenda de Martínez i la dels partits polítics s'ha suspès durant aquests dies, així com els actes de la campanya electoral europea. A les 12 h, davant Cort, s'ha dut a terme un minut de silenci que ha congregat desenes de persones. Al minut de silenci, a més dels responsables de la corporació municipal, han participat nombroses autoritats, incloent-hi la presidenta del Govern, Marga Prohens, la del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, representants de diferents consolats, policies, militar i bombers.

Minut de silenci a Cort per les víctimes de l'esfondrament a l'Arenal.
La plaça de Cort ha acollit el minut de silenci.

L'homenatge a les víctimes d'aquesta tragèdia, l'accident més greu ocorregut a Palma des de l'esfondrament d'un edifici al barri del Camp d'en Serralta, l'octubre del 2009, ha transcorregut amb tranquil·litat, només interromput pel murmuri distant de les terrasses properes a l'Ajuntament. Aquesta imatge pot servir de reflex tènue de l'infern viscut aquest dijous a l'Arenal: mentre els tècnics d'emergències feien feina de valent per rescatar les víctimes, la vida etílica de la platja de Palma continuava el seu curs a escassos metres, com si no hagués passat res. En alguna ocasió, fins i tot, interrompent la feina quan algun borratxo intentava saltar-se el dispositiu policial de seguretat.

Minut de silenci a la sala del Parlament on es fa la comissió d'investigació per les mascaretes.

En acabar el minut de silenci, és quan Prohens, Martínez i el cap dels Bombers de Palma, han atès els mitjans. Per la seva banda, la presidenta del Govern ha llençat un missatge "de condol i profund dolor" per aquesta desgràcia que s'ha cobrat la vida de quatre persones. Així, ha dit que com a Govern posen tots els seus mitjans a disposició, en aquest cas el servei d'acompanyament psicològic a través del Servei de Salut i del Servei d'Emergències.

El batle, per part seva, ha dit que el Consistori està investigant el cas d'una perspectiva múltiple amb Bombers, Protecció de l'Edificació i la resta del consistori per tenir tota la informació i continuar amb el procés amb les "conseqüències necessàries" que s'hagin de prendre. Martínez ha dit que aquest és "un dia molt trist per a la ciutat" i ha demanat que "no es facin elucubracions" sobre si el local de platja de Palma tenia o no els permisos en regla. A més, ha dit que l'Ajuntament s'ha posat a disposició de les famílies de les dues víctimes mortals residents a Palma per córrer amb totes les despeses necessàries del sepeli. La investigació continua i a més de la investigació tècnica al voltant de les llicències, la Policia Científica i el Grup d'Homicidis de la Policia Nacional estan fent indagacions per arribar a les possibles causes, per si pogués haver estat un atemptat.

stats