Societat 30/01/2021

El Vaticà i la Conferència Episcopal es passen la pilota per la vacunació del bisbe de Mallorca

Cap de les dues institucions es vol pronunciar sobre l'incompliment del protocol per part de Sebastià Taltavull

2 min
El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, durant una cerimònia religiosa

Ni el Vaticà ni la Conferència Episcopal Espanyola s'han volgut pronunciar sobre la vacunació del bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, i cada institució assenyala l'altra com la indicada per fer públic un posicionament sobre aquesta qüestió. El prelat, que té 73 anys, va ser inclòs en el llistat de la residència de religiosos de Sant Pere i Sant Bernat, malgrat que no hi viu i no pertany al grup de població que ha de ser vacunat durant aquesta primera fase –interns de residències de gent gran i professionals sanitaris–.

L'ARA Balears va contactar amb el Vaticà per tal de conèixer la reacció de la màxima autoritat de l'Església catòlica respecte de l'incompliment del protocol per part de Taltavull. "Li aconsellam dirigir-se a la Conferència Episcopal per a una reacció. L'ordre [de vacunació] està establert a escala nacional", en va ser la resposta.

D'altra banda, després de preguntar a la Conferència Episcopal, la resposta va ser que aquest òrgan no es pot pronunciar respecte de la vacunació del bisbe perquè és una institució col·legiada i no és jeràrquica, i mai no opina sobre les diferents diòcesis. Fonts de la Conferència varen indicar a aquest diari que qui s'hi ha de pronunciar és precisament el Vaticà, perquè és el papa qui designa els bisbes.

Taltavull va rebre la primera dosi de la vacuna contra el covid-19 el 5 de gener, després de ser inclòs en el llistat que la residència de Sant Pere i Sant Bernat va facilitar a Salut. Malgrat que no forma part de la població diana que ha de rebre la vacuna, el Bisbat ho va justificar assenyalant que Taltavull "forma part del grup de convivència" d'aquest centre, on va "en qualsevol moment". Cal subratllar que Taltavull viu al Palau Episcopal i no en aquest centre.

En un comunicat de data 26 de gener, el Bisbat de Mallorca va afirmar que Taltavull lamentava la confusió que hagués pogut crear aquesta situació i es va insistir que en cap moment hi havia hagut la intenció d'actuar en contra del protocol de les autoritats sanitàries. Per això, el bisbe demanava perdó pel malestar que s'hagués pogut generar.

Així i tot, el bisbe de Mallorca es va posar la segona dosi de la vacuna un dia després, el 27 de gener, juntament amb la resta d'usuaris i treballadors que sí que la havien de rebre segons el protocol.

stats