Societat 26/01/2021

El bisbe de Mallorca es vacuna aprofitant que té un apartament a una residència

Sebastià Taltavull ha demanat perdó pel malestar que hagi pogut provocar aquest fet

3 min
El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, en una cerimònia religiosa a la Seu

El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, es va vacunar contra el coronavirus el 5 de gener aprofitant que té un apartament a la residència de religiosos jubilats de Sant Pere i Sant Bernat, segons ha avançat aquest dilluns Ok Diario i han confirmat fonts del Bisbat a l'ARA Balears. Malgrat que no forma part de la població diana que ha de rebre la vacuna, el Bisbat ho justifica que Taltavull perquè té un apartament a la mencionada residència, al qual pot anar "en qualsevol moment". A més, s'assenyala que "forma part del grup de convivència" del centre i que per això se'l va incloure en la llista que va fer el centre, de manera que no s'hi ha "colat". Cal recordar que el bisbe, que farà 73 anys dijous, no pernocta a Sant Pere i Sant Bernat, sinó al Palau Episcopal de Mallorca.

En un comunicat emès aquest dilluns, el Bisbat de Mallorca ha subratllat que Taltavull lamenta la confusió que hagi pogut crear aquesta situació i manifesta que en cap moment hi ha hagut la més mínima intenció d'actuar en contra del protocol establert per les autoritats sanitàries. Per la qual cosa, destaca el comunicat, demana perdó pel malestar que hagi pogut provocar aquest fet.

Fonts de la Conselleria de Salut han confirmat a l'ARA Balears que les residències són les encarregades de facilitar una llista amb les persones que han de rebre la vacuna, i que han de ser usuaris o treballadors del centre, mentre que el bisbe no era ni una cosa ni l'altra.

Aquest és un més dels casos de càrrecs que han aprofitat la seva posició per accedir abans d'hora a la vacuna contra el covid-19. El cap de l'estat major de la defensa, Miguel Ángel Villarroya, va dimitir dissabte després que se sabés que el general i altres membres de la cúpula militar s'havien vacunat i que la ministra de Defensa, Margarita Robles, anunciàs que li demanaria un informe.

D'altra banda, el director d'Atenció Primària de Menorca, Txema Coll, va confirmar divendres que cinc professionals sanitaris que no estan a primera línia es varen vacunar saltant-se l'ordre de prioritats durant el subministrament de la primera dosi per un error en la coordinació. Les cinc persones rebran igualment la segona dosi, però la Junta de Personal de l'hospital Mateu orfila demanarà els propers dies a la gerència del centre que detalli quins serveis i categories han estat vacunats fins ara.

Aquests fets varen ocórrer dos dies després que el conseller de Salut de Múrcia, Manuel Villegas, dimitís per haver-se vacunat, juntament amb 460 càrrecs del seu equip, inclosa la seva dona.

La població que ha de rebre la vacuna contra el coronavirus està formada pels usuaris i els treballadors de les residències i el personal sanitari, i Sebastià Taltavull no està inclòs en cap d'aquests grups. Cal recordar que les Balears són la comunitat autònoma que ha rebut una quantitat més baixa de dosis de l'Estat amb una mitjana de 19,15 per cada 1.000 habitants. Si es relaciona el nombre de vacunes amb la població major de 80 anys, les Illes són la sisena comunitat per la coa, amb 445,7 dosis per cada 1.000 ciutadans. Per això, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va reclamar diumenge "una estratègia de vacunació diferent" per a les Illes".  "Esperam que quan hi hagi vacunes suficients es pugui tenir en compte també que no totes les comunitats han patit igual a nivell econòmic, que el PIB d'aquesta comunitat autònoma està caient molt. Necessitam una vacunació molt ràpida, si és possible abans de l'estiu", va dir.

stats