Societat 25/06/2021

La variant Delta ja provoca el 24% dels casos de covid-19 a les Balears

Després de setmanes amb una incidència de contagis estabilitzada, aquest indicador torna a augmentar a les Balears

2 min
El cribratge a la zona de Son Roca i Son Ximelis es durà a terme al CEIP Anselm Turmeda.

PalmaLa variant Delta –originària de l'Índia– ja representa el 24% dels casos detectats a les Illes Balears, segons el Servei de Microbiologia de l'hospital de Son Espases. Per la seva major transmissió, s'espera que "en unes setmanes sigui la predominant a les Balears i a l'Estat", ha explicat el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, en roda de premsa aquest divendres. D'altra banda, la variant Alfa –provinent d'Anglaterra– davalla la seva incidència fins al 50%.

Després setmanes amb una incidència de contagis estabilitzada al voltant dels 40 casos per 100.000 habitants, la tendència canvia a l'Arxipèlag i comença a pujar. Segons les dades actualitzades del Govern, ara com ara les Illes registren 53 casos per 100.000 persones i s'espera que l'increment continuï. "Amb l'època que estam i l'increment de la mobilitat, era esperable", ha defensat Arranz. Caldrà veure si és una pujada de casos puntual o realment hi ha un canvi de tendència.

La majoria dels casos detectats tenen entre 19 i 30 anys i en persones no vacunades. Dels 200 darrers casos detectats, el 89% no estaven vacunats, 18 tenien una dosi del vaccí i 11 la pauta completa. A més, el doctor ha assegurat que cada vegada es troben més persones amb símptomes perquè la variant Delta és més simptomàtica. La part positiva és que, per ara, es manté l'estabilitat als hospitals, que atenen actualment set pacients infectats a l'UCI i 21 a planta.

La vacunació arriba als 30 anys

El Servei de Salut obrirà la campanya de vacunació als illencs entre 30 i 34 anys aquest dilluns, ha informat la coordinadora de la campanya, Eugènia Carandell. Es tracta d'un col·lectiu de 56.000 persones i s'obriran, per ara, devers 30.000 torns a la pàgina web 'Bitcita'. Segons Carandell, la prioritat és ara administrar les segones dosis d'AstraZeneca a les persones d'entre 60 i 69 anys, perquè estan dins del grup de vulnerables al coronavirus.

Carandell també ha avançat que "d'aquí a poc més d'una setmana" podran demanar cita els joves d'entre 19 i 29 anys. Malgrat que no s'hagi completat la immunització de les altres franges d'edat, la coordinadora assegura que "s'avança molt més davallant ràpidament que esperant que s'omplin tots els torns de cada col·lectiu". Així mateix, ha informat que encara hi ha devers 1.000 professionals essencials menors de 60 anys que no han demanat torn per la segona cita i els ha instat a fer-ho.

La setmana vinent la previsió és que el Ministeri de Sanitat enviï 99.800 dosis: 74.000 de Pfizer, 10.000 de Moderna, 12.600 d'AstraZeneca i 3.200 de Janssen. Les Balears tenen 116 línies habilitades per immunitzar, comptant els centres de Salut de Mallorca i les unitats mòbils de la Seat. Finalment, Carandell ha donat informació dels certificats covid de la Unió Europea: se'n varen expedir 11.892 fins al 10 de juny.

stats