Societat 11/07/2023

"Vàrem haver d'anar a cercar ventiladors a la Conselleria, i la meitat no funcionen": les oposicions docents, a 35 °C

Membres dels tribunals de l'IES Antoni Maura denuncien que al centre no hi ha cap màquina de begudes, i el bar més pròxim és a deu minuts

2 min
Un dels ventiladors emprats per refrescar les aules, durant les oposicions docents.

PalmaLes oposicions docents d'enguany s'estan fent en un clima de calor excepcional, amb temperatures molt elevades per a l'època de l'any. En aquest sentit, alguns tribunals s'ubiquen a centres educatius sense climatitzar, amb el consegüent impacte en la salut i capacitat de concentració dels opositors. "Qui no es ventila és perquè no vol", diu, en to humorístic, un membre del tribunal ubicat a l'IES Antoni Maura. Ell mateix denuncia que varen haver d'anar a cercar ventiladors a la Conselleria d'Educació, i n'adjunta dues fotos.

En una d'elles, s'hi veu un ventilador sense carcassa, aguantat entre cadires, taules i penjadors. En l'altra, un aparell amb un pinzell enmig de l'eix, per facilitar-ne la subjecció. "A l'institut no hi havia, tampoc, màquina de begudes. I el bar més proper és a deu minuts caminant", explica el docent. Per tot plegat, assegura, "hi ha hagut moltes queixes, perquè entre els aspirants també hi havia dones embarassades".

Desigualtat entre els diferents aspirants

El sindicat UOB expliquen que aquesta situació es deu a la manca d'adaptació dels centres educatius de les Balears a les situacions de calor extrema. Exposa que hi ha un pla d'adaptació de les infraestructures educatives al canvi climàtic "que amb el nou Govern no sabem com quedarà", i un protocol d'actuació davant altes temperatures. Sobre aquest darrer, el sindicat assegura que "inclou mesures tan bàsiques com 'beu aigua i posa't a l'ombra". "La Conselleria sortint va reconèixer que incloïa iniciatives molt elementals", continua.

Un altre dels ventiladors emprats durant les oposicions docents a l'IES Antoni Maura.

Per la seva banda, l'STEI diu que "la gent està molt cremada, i hi ha hagut poques queixes col·lectives per aquest tema". "Ara bé, molts dels opositors han protestat individualment als nostres delegats desplaçats als llocs d'examen". El sindicat considera que, a les mesures per fer front a l'emergència climàtica a les aules "s'arriba molt tard". A més, afegeix que, en el cas de les oposicions, "els aspirants s'hi juguen molt, i es contravé la igualtat de condicions dels aspirants, segons el lloc on s'examinin. A la UIB, les aules sí que estan climatitzades. A moltes escoles i instituts, no". CCOO exposa que fa temps ja havia avisat dels efectes d'aquestes temperatures a l'estiu i que els centres no estaven preparats. "Ara es confirma que no s'està complint el que disposa el Reial Decret 486/1997, sobre condicions ambientals en els llocs de treball, on especifica que s'ha de mantenir la temperatura dels locals per al desenvolupament de treballs sedentaris en un marge entre 17° i 27°, i entre 14° i 25° en treballs lleugers, per assegurar un confort tèrmic acceptable".

SIAU es pronuncia en un sentit semblant. "Aquesta problemàtica s'arrossega des de fa molts d'anys. És el resultat d'una manca important d'inversió en educació. Mentre que en altres països desenvolupats dediquen un percentatge digne del PIB al seu sistema educatiu, fet que els permet disposar d'unes infraestructures en condicions, a les illes sempre s'ha optat per una inversió del tot insuficient".

stats