Publicitat
Publicitat

La vacuna contra l'Ebola es provarà a Espanya a partir del setembre

Entre 50 i 60 voluntaris comprovaran durant sis mesos la seguretat de la immunització

Els metges de l'Hospital La Paz-Carlos III de Madrid que van tractar els tres espanyols infectats pel virus d'Ebola posaran en marxa a partir de setembre un assaig clínic a Espanya de la vacuna experimental contra el virus, que ha mostrat una efectivitat del cent per cent. Els professionals de l'equip que va assistir els religiosos  Miguel Pajares Manuel García Viejo i que va curar l' auxiliar d'infermeria Teresa Romero seran els encarregats de dirigir aquest estudi, complementari a altres que ja s'estan fent en altres països del món.

Precisament Espanya, per ser un dels països que va tractar la malaltia, participarà en l'assaig clínic de la vacuna VSV-ZEBOV, els resultats experimentals de la qual es van donar a conèixer el passat 31 de juliol i mostren un "alt grau d'efectivitat", després d'haver estat provada en més de 4.000 persones en contacte amb la malaltia a la República de Guinea. L'assaig es realitzarà durant sis mesos amb un grup de voluntaris, entre 50 i 60, amb l'objectiu de "conèixer més dades de seguretat i de producció d'anticossos" de la vacuna, que en teoria funciona amb una sola administració, segons explica el cap de la unitat de malalties infeccioses del Carlos III, José Ramón Arribas.

La vacuna no consisteix a introduir en l'ésser humà el virus de l'Ebola atenuat, sinó el d'un virus animal que "és innocu" per a la persona. A aquest virus se li treu un gen determinat i se li inclou un de propi de l'Ebola que sintetitza una proteïna. "Llavors, el cos produeix anticossos contra el virus i contra aquesta proteïna de l'Ebola", detalla Arribas. A més de la vacuna, l'hospital té obertes diverses línies d'investigació com la del sèrum de pacient convalescent i determinar quin és el moment idoni per fer aquesta donació de plasma.

De fet, tot i l'experiència en aquest últim any, els metges encara no coneixen amb exactitud com es va curar Teresa Romero, que va rebre a més del sèrum de la missionera Paciència Melgar, que va superar la malaltia a l'Àfrica sense cap tractament, l'antiviral favipiravir. El motiu de la curació de l'auxiliar d'infermeria el determinaran els assajos clínics que es facin.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF