Societat 10/05/2024

Binibèquer Vell no es tancarà al turisme, però anuncien mesures per regular-lo

Es reduirà l'aparcament d'autobusos per limitar el nombre de persones que visiten simultàniament l'antic poblat de pescadors

ARA Balears
2 min
El poblat de pescadors de Binibèquer Vell està situat a vuit quilòmetres de Maó i és una urbanització de propietat privada.

PalmaEls veïns de Binibèquer Vell han renunciat finalment a la possibilitat de tancar l'antic poblat de pescadors al turisme. La saturació que es vivia en un dels principals reclams turístics de Menorca va dur els residents a exigir mesures concretes i dràstiques i, entre elles, es plantejaven l'opció de prohibir-hi l'accés als viatgers, però finalment no serà així.

Tot i això, han arribat a un acord amb el Consell de Menorca per regular tant el turisme com l'impacte que té en la vida dels residents. En concret, està previst que es redueixi l'aparcament d'autobusos per limitar el nombre de persones que visiten simultàniament l'antic poblat de pescadors i es formarà els guies turístics perquè alertin els turistes de la necessitat de respectar el descans dels residents en les 195 cases del complex.

A canvi d'això, els veïns s'han compromès amb el Consell de Menorca a mantenir obert l'accés de les 11 a les 20 h i han desestimat l'opció de rebre una compensació econòmica que inicialment havien sol·licitat per finançar el manteniment i la neteja de l'antic poblat de pescadors. En aquest sentit, la junta de propietaris de Binibèquer Vell va informar l'ARA Balears que els residents han de pagar fins a 15.000 euros per fer front a totes les conseqüències de rebre una mitjana de més de 1.000 visitants per dia.

Definit com “el millor lloc de Menorca per fer-se una foto”, “molt més que una postal ‘instagramable’” o “la Sagrada Família menorquina”, es calcula que anualment rep més de 800.000 turistes, fet que el converteix més en un parc temàtic per a turistes que un lloc on viure. De fet, ha estat l’augment de visitants dels darrers anys i l’incivisme d’alguns el que ha provocat un problema de convivència, fins al punt que en algunes de les cases van aparèixer pintades que proclamaven “el turista maleducat no és benvingut”.

Això ha provocat una situació un tant insòlita pel que fa a l'habitatge. En els darrers anys la majoria de cases de la zona han experimentat una revalorització d’un 15% gràcies al fervor turístic per Binibèquer, però els habitatges del poblat de pescadors han disminuït el seu valor al voltant d’un 20%.

stats