Societat 08/06/2019

La UIB recomana calma i planificació als estudiants per fer front a la selectivitat

L'entitat ha fet pública una guia per ajudar els alumnes a preparar la prova d'accés a la universitat

Ara Balears
2 min
La UIB recomana calma i planificació als estudiants per fer front a la selectivitat

PalmaDeixar preparada la roba del dia de l'examen el vespre anterior, fer diverses respiracions profundes abans de començar-lo i evitar compartir dubtes amb els companys en els minuts previs són alguns consells de la Universitat de les Illes Balears (UIB) per als alumnes que afronten la selectivitat, informa Efe.

El Programa d'Assessorament Psicològic i Educatiu de la UIB (PROAP-UIB) ha fet pública aquesta setmana la guia 'Com afrontar les proves d'accés a la universitat' amb consells pràctics perquè els estudiants que les faran entre els dies 11 i 13 de juny les puguin afrontar en les millors condicions.

Són 47 indicacions concretes, organitzades en capítols sobre els dies previs als exàmens, què fer el vespre, com abordar les proves en si, què fer just abans i durant l'examen, de quina manera executar-lo, uns darrers consells abans de lliurar-lo i què fer una vegada acabat.

Planificar l'estudi i organitzar bé el temps; intercalar l'estudi amb activitats a l'aire lliure per oxigenar el cervell i distreure la ment, descansar millor que mai, respectar les hores de son, cuidar l'alimentació, arribar amb temps suficient a les proves i no crispar l'ambient amb dubtes de darrer minut són algunes de les recomanacions.

La guia recomana als estudiants que recopilin amb dies d'antelació la informació sobre el lloc concret i l'horari de les proves i que el dia abans sols repassin els esquemes, els resums i les sinopsis que hagin pogut fer per fixar els continguts i evitin acumular informació de manera desorganitzada i confusa.

Preparar la roba; el DNI, NIE o passaport; bolígrafs de color blau o negre, corrector, calculadora, diccionaris de llatí o grec, instruments de dibuix i tot el necessari ha de fer-se el dia abans.

Com que és previsible que aquest dia hi hagi més trànsit per a accedir-hi, recomanen calcular bé el temps per arribar al centre on es faran les proves i recorden que l'entrada a l'aula és per ordre alfabètic.

La guia recorda que si l'alumne creu que s'ha equivocat durant l'examen o que la presentació no és prou precisa, pot demanar un altre quadernet i valorar si val la pena, perquè també ha de tenir en compte el temps i recordar que cal lliurar l'esborrany que no val, que el professor procedirà a destruir.

Els enunciats i protocols dels exàmens (excepte els d'idiomes) es presentaran en català, però hi haurà una versió traduïda al castellà per als exempts de català i els alumnes que ho sol·licitin; i els exàmens es poden respondre tant en català com en castellà, excepte en Llengua i Literatura Catalana i Castellana i de primera llengua estrangera, que van en l'idioma que correspongui.

La UIB recomana fer una primera lectura general de totes les preguntes i controlar bé el temps. "Si et quedes en blanc, respira profundament, fes algunes inspiracions profundes i lentes, agafa aire a través del nas, fins que arribi a l'abdomen (hi pots posar la mà i notaràs un petit moviment en la zona toràcica i abdominal), posteriorment treu l'aire per la boca de manera suau", explica la guia.

També aconsella no entretenir-se excessivament en una pregunta, no omplir "de palla", prestar especial cura a la redacció, la cal·ligrafia i l'ortografia i repassar l'examen abans de lliurar-lo. La guia recomana no comentar l'examen amb els companys després d'acabar-lo per evitar adonar-se d'algun error que pugui provocar nervis per a l'examen següent.

stats