Societat 29/03/2022

Tursiops adverteix que la contaminació acústica redueix la presència de dofins a la costa pitiüsa

En zones com els Freus, la població d'aquestes espècies disminueix fins a tres vegades durant juliol i agost, quan el renou submarí registra valors 31 vegades més elevats

2 min
Dofins a les Pitiüses.

PalmaTursiops ha confirmat aquest dimarts que l'increment del renou submarí fa que la presència de dofins a Eivissa i Formentera, en zones com es Freus, disminueixi fins a tres vegades durant juliol i agost, quan la contaminació acústica registra valors 31 vegades més alts.

Durant un any, l'associació ha recollit dades a set punts de les Pitiüses: Tagomago, Xamena, Illots de Ponent, Freus d'Eivissa-Formentera, Cala Saona, Punta de sa Creu i Eivissa. Ha treballat amb més de 195.000 arxius acústics, amb els quals s'han pogut descriure el renou submarí, la presència de dofins, la grandària de la població costanera i els seus moviments, entre d'altres.

Un dofí nedant a la Mediterrània.

Segons ha explicat Tursiops en una nota de premsa, durant el seu primer any de vida, cada dofí desenvolupa una xiulada única, apresa i invariable per a la resta de la seva vida, que permet als individus d'una població determinada que reconèixer-se entre ells. A causa de la visibilitat limitada que ofereix la mar i la "dinàmica" vida social d'aquests exemplars, els grups no són estables. No obstant això, saben amb qui comparteixen espai sense necessitat de veure's.

Aquest projecte, que rep el nom de Nuestros Delfines i que ara ha arribat al final de la seva primera fase, ha permès determinar que la costa pitiüsa té una població d'uns 108 dofins. L'associació ha assenyalat que no és una xifra definitiva, sinó que convé aproximar-s'hi entre 94 i 143.

Un dofí nedant a la Mediterrània.

D'altra banda, l'estudi ha deixat constància que les àrees de major presència de dofins són es Freus, Don Pedro i Illots de Ponent, mentre que les menys freqüentades són Tagomago i Xamena. A més, també ha constatat la utilitat i practicitat de l'ús d'hidròfons per al seguiment d'àrees marines protegides, així com l'ús de xiulades per al seguiment de poblacions costaneres.

stats