Societat 25/09/2020

Demanen ampliar la protecció de dofins i catxalots al canal de Mallorca

Investigadors de l'Associació Tursiops han fet un estudi per avaluar les necessitats de preservació dels mamífers marins de la zona

Ara Balears
2 min
De l'estudi s'ha conclòs la presència de cinc espècies diferents de dofí.

PalmaLa protecció dels dofins i catxalots a les muntanyes submarines del canal de Mallorca, comprès entre aquesta illa i les Pitiüses, requereix l'ampliació de l'àrea que es preveu que es declari Lloc d'Importància Comunitària (LIC), segons els investigadors de l'Associació Tursiops. Aquesta entitat ha finalitzat el projecte 'Caracterització de la presència de cetacis a les muntanyes submarines del canal de Mallorca II', que ha desenvolupat amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica per avaluar les necessitats de preservació dels mamífers marins de la zona, segons ha informat l'agència Efe.

En la investigació feta els dos darrers anys s'ha estudiat la presència de dofins i catxalots a l'est d'Eivissa, i la muntanya Ausiàs March, a l'est de Formentera. Per mitjà d'hidròfons s'han captat els sons de les diferents espècies de cetacis indicatius de la seva socialització, alimentació i desplaçaments per determinar-ne l'activitat i abundància. A partir d'aquestes anàlisis s'ha conclòs la presència de cinc espècies diferents de dofí.

D'altra banda, mitjançant els sons d'ecolocalització propis dels catxalots s'ha constatat que tenen una important presència a totes les muntanyes estudiades al llarg de l'any. "Considerant aquesta alta presència de catxalots a les tres muntanyes submarines del canal de Mallorca i, per tant, el moviment de l'espècie entre ells, seria recomanable redefinir els límits del nou espai marí protegit, passant de tres espais, que cobreixen poc més que l'extensió de les muntanyes, a una gran àrea que les englobi a totes", subratllen els investigadors.

Aquest increment de l'àrea protegida afavoriria principalment la conservació del catxalot limitant la seva major amenaça, que és la col·lisió amb vaixells que travessen la zona. Així mateix, la consideració de les muntanyes i el seu entorn com una zona única reforçaria la protecció de les altres cinc espècies de cetacis presents al canal de Mallorca.

stats