Tots els turoperadors alemanys cancel·len els viatges organitzats a les Balears

El govern alemany considera, des de divendres, zona de risc tot Espanya tret de les Illes Canàries

Tots els turoperadors alemanys han decidit cancel·lar des d'aquest dissabte els viatges organitzats a les Illes Balears, després que el govern del seu país inclogués aquests punts al llistat de zones de risc, segons ha informat l'agència Efe. La notícia l'ha donada l'Associació Alemanya de Turisme (DRV), poc després que TUI, el turoperador més important del país, anunciàs que anul·lava els vols a tot l'Estat, tret de les Canàries.

L'associació ha explicat en un comunicat que és un "procediment normal" que els turoperadors cancel·lin els paquets tancats si el govern desaconsella els desplaçaments en una regió, tal com ho va fer l'executiu germànic aquest divendres. A partir d'aquí, les anul·lacions s'aniran anunciant setmana a setmana per poder analitzar la situació sanitària a les Illes i actuar de manera proporcionada.

La DRV ha assenyalat, a més, que en aquest moment estiuegen a les Balears uns 30.000 alemanys amb viatges organitzats. Malgrat això, no pot estimar quants intentaran avançar la seva tornada a casa després de la decisió del govern alemany.

Repatriació gradual

"El Ministeri [alemany] d'Exteriors desaconsella els viatges no necessaris a aquelles regions [amb referència a Espanya menys les Canàries], per la qual cosa cancel·lam tots els viatges organitzats de manera immediata i fins al 24 d'agost", ha anunciat, per part seva, TUI. L'empresa aclareix que "els viatges a les Illes Canàries no estan afectats" per aquesta decisió.

Juntament amb això, el turoperador ofereix canvis de destinació a les persones que encara no hagin començat les vacances prèviament reservades. També permet avançar la tornada als viatgers que siguin –amb algun dels seus paquets vacacionals– a Espanya.

Alemanya declara les Balears zona de risc

Alemanya recomana, des de divendres, no viatjar enlloc d’Espanya tret de les Canàries, després de l’increment del nombre de casos de coronavirus a l’Estat. Els ministeris de Sanitat i Afers Exteriors alemanys han acordat classificar Espanya com a regió de risc, basant-se en els criteris de l’Institut Robert Koch (RKI). Segons les xifres oficials, els darrers dies s’han registrat 66,81 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants.

Des de dissabte passat és obligatori que totes les persones que arribin a Alemanya procedents de les denominades zones de risc –130 a tot el món, segons el govern alemany– es facin un test de covid-19 o presentar un justificant per demostrar que han donat negatiu en una prova d’aquest tipus en les darreres 48 hores. El viatger ha de fer una quarantena fins a tenir-ne els resultats. En cas de donar negatiu, s’aconsella fer-se una segona prova en els quatre o cinc dies posteriors per confirmar el primer resultat. Fins ara estaven dins d’aquesta classificació cinc comunitats espanyoles –Catalunya, l’Aragó i Navarra, que s’hi varen incloure a final de juliol–, i Madrid i el País Basc des del 10 d’agost.

Pel que fa a la situació epidemiològica a Alemanya, informa Efe, els nous casos diaris s’han elevat també notablement en les darreres jornades, fins a estabilitzar-se entorn dels mil. El RKI estima que prop d’un terç dels nous infectats són casos importants, en la majoria persones que han tornat de vacances a l’estranger.

155 vols programats per dissabte

L'aeroport de Palma manté els 155 vols que té programats amb diferents ciutats d'Alemanya, tant d'arribada com de sortida. Fonts d'Aena, segons Efe, han confirmat que fins a les 11.30 hores d'aquest dissabte encara no hi havia hagut cap cancel·lació ni s'havia afegit cap nova connexió amb el país germànic.

Així, les connexions amb Alemanya representen per aquest primer dia de cap de setmana el 40,5% de tots els aterratges i enlairaments previstos. En total, hi ha 536 operacions programades durant la jornada, una tercera part de les quals són de l'Estat, mentre que els dos terços restants són internacionals.

Segon cop al sector en dues setmanes

Aquesta mesura suposa un nou cop al turisme de les Balears, que té com a principal font d’ingressos els viatgers procedents d’Alemanya. Aquests, segons dades del Govern balear, varen representar el 28,1% del total de turistes arribats a l’Arxipèlag durant el 2018, fet que els converteix en la principal nacionalitat emissora, seguida del Regne Unit. Durant el 2019, varen gastar a les Illes 4.767 milions d’euros, dada que va suposar el 29,1% del total de la despesa.

La notícia arriba dues setmanes després que el Regne Unit imposàs una quarantena obligatòria de 14 dies a totes les persones que viatgin a Espanya. El mercat turístic britànic és el segon més important a les Illes, amb 3,7 milions de visitants arribats l’any passat, segons dades de l’Institut Balear d’Estadística (Ibestat). Es calcula que, tot i el coronavirus, entre un milió i 1,5 milions de turistes britànics ja són o tenien previst passar les vacances a Espanya. La xifra, però, no arriba ni al 10% dels 18 milions de nacionals del Regne Unit que s’hi desplacen anualment.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF