Habitatge

El Tribunal Constitucional estudiarà el recurs del PP contra la llei de regulació dels lloguers

2 min
Façana de la seu del  Tribunal Constitucional, a Madrid, en una imatge d’arxiu.

MadridEls avenços en polítiques socials del Parlament topen amb obstacles al Tribunal Constitucional una vegada més. Aquest dijous els magistrats del tribunal de garanties han admès a tràmit el recurs del PP contra la llei de regulació dels lloguers que la cambra catalana va aprovar a principis de setembre de l'any passat. La normativa no queda en suspens perquè no l'ha impugnat el govern espanyol, de manera que el control sobre els preus del lloguer a través d'un índex de referència es pot continuar aplicant mentre el TC no emeti el veredicte.

El PP i Cs ja van portar al Consell de Garanties alguns preceptes de la llei 11/2020 perquè les competències sobre el preu de l'habitatge són estatals. És per això que abans que l'alt tribunal tingués damunt la taula un recurs, sobretot Unides Podem es va afanyar a instar el govern espanyol a elaborar una llei que cedeixi a les comunitats autònomes la possibilitat de declarar zones especialment tensionades i fixar criteris sobre el preu del lloguer. La norma catalana estenia la regulació a seixanta ciutats de més de 20.000 habitants, amb excepcions per als arrendadors que ingressin menys de 2.000 euros mensuals.

El PP hi va presentar un recurs elaborat pel despatx d'advocats Martínez-Echevarría & Rivera Abogados, que dirigeix l'expresident de Cs Albert Rivera. Més enllà de la falta de competències autonòmiques, l'escrit també es fixava en la suposada vulneració de propietaris i inquilins per fixar preus del lloguer i rebutjava, així, la "intervenció del mercat". Un dels articles de la Constitució que veu en perill el PP amb aquesta llei és el 33, que reconeix el dret a la propietat privada i estipula que "ningú podrà ser privat dels seus béns i drets excepte per causa justificada, d'utilitat pública o interès social".

stats