Especial Cinema de Muntanya
Societat 14/10/2023

Totes les formes de la muntanya

La 14a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma projecta, del 16 al 25 d’octubre, les propostes més estimulants i reivindicatives

4 min
Premi a la millor foto d’escalada 2023

PalmaConèixer la muntanya és primordial per gaudir-ne, i la 14a Mostra de Cinema de Muntanya de Palma ens convida a descobrir-la en tots els seus formats. Del 16 al 25 d’octubre la muntanya es torna a unir a la cultura per apropar-nos als cims i a l’aventura que envolta el fet de coronar-los. La mostra inclou més d’una desena de propostes cinematogràfiques variades que es projectaran a CineCiutat, el teatre Principal de Palma i el Teatre Municipal Xesc Forteza. A més a més, com a novetat, l’edició d’enguany sortirà de Ciutat i arribarà a Pollença.

L’acte de presentació serà dilluns 16 d’octubre a les 19 h a CineCiutat. Serà quan es projecti Not alone, un documental dirigit per Heather Mosher que explica la història de l’atleta professional i guia alpina Sarah Hueniken, qui intenta reconnectar amb la seva vida a les muntanyes després d’una mala experiència: una allau es va endur la vida de la seva amiga íntima.

Amb la muntanya com a epicentre, la programació inclou aventures, com House of the gods, Aiguille du midi operation: electric avenue i Into the ice; històries d’amistat i lligams, com Not alone, Egoland i La liste: everything or nothing, i reivindicacions i crítica social, com A picture of calmness i Student. Totes les projeccions seran gratuïtes.

Nous formats

L’edició d’enguany també presenta noves maneres de veure la muntanya. D’aquesta manera, el cinema no és l’única disciplina que forma part de la programació. Diumenge 22 a les 18 h es representarà l’obra de teatre Fitz Roy al teatre Principal de Palma. La representació narra l’expedició de quatre escaladores que es troben a la meitat d’una de les vies d’escalada més complicades del món i mai assolida per una cordada femenina: l’ascensió al Fitzroy, una muntanya situada al camp de gel de la Patagònia sud, entre l’Argentina i Xile. Uns problemes inesperats les faran dubtar sobre si convé avançar en l’ascensió o rendir-se, perquè significaria assumir riscos i posar en perill les seves vides.

El crestall rost. Poemes de muntanya és un recull de poemes de Robert Graves que ofereix un nou plantejament per entendre la poesia del britànic més mallorquí i la seva relació amb George Mallory, la poesia i les muntanyes gal·lesa i mallorquina. La presentació d’aquesta novetat editorial, que s’integra en la col·lecció de poesia Balenguera (Nova Editorial Moll), serà a càrrec del traductor Eduard Moyà –dilluns 23 a les 18.30 h a la llibreria La Salina. A més a més, per si algú vol continuar descobrint la muntanya a través dels llibres, es farà una mostra i venda de llibres de muntanya al teatre Xesc Forteza dia 18 (a les 18 h) a càrrec de Kenia Outdoor i dia 19 (també a les 18h) a càrrec de la Llibreria Lluna.

El mateix dia, la periodista de muntanya Kris Annapurna oferirà una conferència, seguida d’un col·loqui, titulada La comunicació i el periodisme en el muntanyisme. Aquest acte es farà al Club Pollença a partir de les 19 h. L’experta exposarà com les xarxes socials i la comunicació poden influir, tant per bé com per mal, en la muntanya.

També al Club Pollença es farà la xerrada El còmic de muntanya: de Mortadelo a Mallory (dimecres 25 a les 19 h). L’escriptor i muntanyenc Miquel Rayó mostrarà com es donen a conèixer la muntanya i el muntanyisme en les historietes gràfiques. Tot seguit es projectarà el curt premiat amb el Premi al millor curt de muntanya 2023.

Reconèixer el cim més alt

Els premis als millors curtmetratges 2023 s’anunciaran el dimarts 24. Els films de la selecció oficial opten al Premi Federació Balear de Muntanyisme i Escalada al millor film de muntanya; al Premi Kenia Outdoor al millor film de natura i etnografia; al Premi Fundació Sa Nostra al millor film social o inclusiu, i al Premi Colonya al millor film per votació del públic. Els candidats són Egoland, d’Ignasi López; Aiguille de midi operation: electric avenue, de Georgi Kerezov i Stoil Dimitrov; Dream Mountain, de Kyle Ruddick; Bangkok Barcelona a peu, de Quim Badenes; A picture for calmness, de Saroyan Ismael, i Student, de Mohammad Golchin.

Mostrar totes les realitats

L’organització del festival també aposta per “donar veu a les diferents realitats que envolten el món del muntanyisme, ja que no totes tenen la mateixa visibilitat”, segons explica el director de la mostra, Tomeu Tomàs. El programa inclou diferents propostes cinematogràfiques que qüestionen la visió androcèntrica de l’alpinisme i el món de la muntanya. Dimecres 18 a les 19 h, es projectarà al Teatre Municipal Xesc Forteza A woman’s place, de Menna Wakeford. El film mostra una conversa divertida, commovedora i honesta amb les escaladores de The Pinnacle Club amb l’objectiu de reequilibrar una narrativa que ha estat principalment dedicada als homes, mentre celebren el centenari del club en època de pandèmia. El mateix recinte acollirà divendres 20 a les 19 h l’equip femení d’alpinisme de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), i el director de cinema Juan Miquel Ponce per a la projecció d’Abriendo camino. Aquesta sèrie documental mostra els reptes que es troben les alpinistes durant la seva visita als deserts de la península Aràbiga en el marc del seu projecte Abriendo Camino, amb què pretenen obrir noves vies d’escalada i així deixar una empremta femenina en el món de l’escalada.

stats