Societat 15/07/2019

Anuncien que els toros tornen a Palma malgrat la llei que els volia impedir

Després de dos anys sense cap cursa de braus, el Coliseu Balear preveu acollir-ne una el 9 d'agost

A. T. / C. T. / M. Ll.
3 min
Anuncien que els toros tornen a Palma malgrat la llei que els volia impedir

PalmaLa plaça de toros de Palma tornarà a acollir una cursa de bous després de dos anys sense que se n'hi hagués feta cap, segons anuncia el Coliseu Balear a la pàgina web. Si els plans dels organitzadors es compleixen, el 9 d'agost la sang dels toros tornarà a tacar l'arena mallorquina. Si bé és cert que el Tribunal Constitucional va anul·lar els articles de la Llei balear de toros que prohibien matar i ferir els animals amb llances i espases, perquè l'anunci s'acabi fent realitat l'esdeveniment hauria de complir una sèrie de restriccions que continuen vigents.

La regulació actual exigeix que la plaça de toros disposi de dispositius d'assistència sanitària, com ara un quiròfan, i controls antidopatge als toreros. A més, cal presentar una declaració responsable a l'Ajuntament corresponent, es prohibeix el consum d'alcohol i l'entrada de menors de 18 anys al recinte, i aquesta mena d'esdeveniments no poden rebre subvencions públiques.

La llicència, en joc

Segons l'exdiputada de MÉS per Mallorca i impulsora de la Llei balear de toros, Margalida Capellà, el termini per presentar al Consistori una declaració responsable és de cinc dies. En aquest document, cal declarar-hi que "es compleixen els requisits de la normativa". També, assegura Capellà, hi ha d'haver mesures perquè l'accessibilitat sigui universal, és a dir, que les instal·lacions estiguin preparades per a l'accés de persones amb discapacitat. A més, afegeix, cal "col·locar un cartell indicant que l'espectacle pot ferir sensibilitats".

En cas que no es complissin les condicions establertes una vegada iniciat l'espectacle, "els responsables serien el promotor i el president de la plaça". La sanció més greu podria suposar "la retirada de la llicència d'activitats". Això suposa "un risc", diu Capellà, perquè "el permís que té ara la plaça de toros és antic i en el moment en què es va aconseguir no existia l'actual Llei d'activitats".

Sorpresa entre els animalistes

La directora d'AnimaNaturalis a Espanya, Aida Gascón, es declara sorpresa per l'anunci d'aquesta cursa, que ha qualificat de "globus sonda" perquè no creu que s'arribi a fer. "Dubtam molt que l'Ajuntament de Palma doni permís per fer una cursa de bous, perquè la llei de les Illes estableix clarament que les places han de tenir un quiròfan i no ens consta que la de Palma s'hagi reformat per adaptar-se a la normativa", explica Gascón, que dirigeix l'entitat que va impulsar la campanya 'Mallorca sense Sang', destinada a eliminar aquest espectacle amb animals a les Illes.

"Tot i que l'organitzador de l'esdeveniment encara està dins del termini per demanar els corresponents permisos, creiem que no s'aconseguirà per la falta del quiròfan", hi insisteix Gascón. Afegeix que tampoc no els consta "que s'hagi iniciat cap protocol per complir el requisit de realitzar el control antidopatge a toreros i bous", afegeix Gascón. "Estarem pendents del que pugui passar i, si finalment s'obté el permís per a aquest espectacle, organitzarem algun acte de protesta per mostrar-hi el nostre rebuig", anuncia la portaveu.

El primer partit a pronunciar-se respecte de l'anunci ha estat Vox, que "celebra la tornada de la tauromàquia a la ciutat de Palma". Segons aquesta formació d'extrema dreta, l'anunci de l'esdeveniment taurí "suposa una bufetada a la realitat per als partits del Pacte". El portaveu de Vox al Parlament, Jorge Campos, ha assenyalat que estan disposats a "revertir la prohibició de l'entrada als menors de 18 anys a la plaça", que consideren que és un "intent de destruir l'afició entre els més joves", tot i que no té prou diputats ni aliats per complir aquesta promesa.

stats