Les corregudes de toros, a debat al Parlament

El Legislatiu balear aprovarà de manera definitiva la proposició de llei que prohibeix la mort de l'animal durant l'espectacle

El Parlament preveu aprovar aquest dilluns i de manera definitiva la proposició de llei per regular les corregudes de toros a totes les Illes Balears, que prohibeix la mort de l'animal durant l'espectacle i imposa restriccions al correbou de Fornalutx.

La iniciativa legislativa, una de les més polèmiques d'aquesta legislatura, veurà finalment la llum amb l'aplaudiment dels grups del Pacte (PSIB, MÉS i Podem), però amb l'oposició de PP i Ciutadans, que insisteixen que frega la inconstitucionalitat perquè interfereix amb lleis estatals.

La llei permetrà les corregudes a les Illes amb un màxim de tres toros que no podran ser ni ferits amb les banderilles ni morts amb l'espasa, en una feina que durarà un màxim de deu minuts i amb controls antidopatge per a animals i toreros.

Antecedents

Aquest és el segon projecte de llei que s'ha presentat per regular les corregudes de toros a les Illes. El primer directament pretenia prohibir-les, la qual cosa envaïa competències estatals perquè la tauromàquia està declarada patrimoni històric i cultural i anava en contra de sentències que es pronunciaven en el mateix sentit.

Per això, la proposta inicial de Podem va haver de ser modificada per encaixar en la llei estatal, dins les competències pròpies marcades en l'Estatut d'Autonomia i amb la finalitat d'evitar futurs revessos jurídics, segons van explicar al seu moment des del PSIB, MÉS i la formació morada.

Finalment, la darrera proposició de llei va tenir el vistiplau inicial del Parlament per avançar en la seva tramitació el passat 13 de juny, amb els vots a favor dels partits del Pacte, els contraris del PP i Ciutadans i l'abstenció d'El Pi.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF