Societat 13/07/2023

El telèfon d'una de les investigadores del cas Cursach va ser traslladat sense precintar, segons un superior de la policia

Amb la declaració dels testimonis d'aquest dijous, el judici s'ha suspès fins després de l'estiu i es reprendrà el 4 de setembre

ARA Balears
2 min
Els jutges durant el judici.

PalmaEl superior de la inspectora de la unitat de Blanqueig Blanca Ruiz –una de les investigadores del cas Cursach– ha declarat aquest dijous que el telèfon de l'ara acusada va ser traslladat des de Madrid –on estava destinada– a Palma sense segellar ni precintar. Segons l'agent, només el van introduir en una motxilla per dur-lo d'una banda a l'altra.

El policia nacional ha declarat aquest dijous com a testimoni en el judici contra els investigadors del cas Cursach –el jutge Manuel Penalva, el fiscal Miguel Ángel Subirán i quatre agents de la unitat de Blanqueig– i ha confirmat el que ja van assenyalar altres companys seus amb relació a la custòdia del mòbil de Ruiz, quan aquesta va ser arrestada. El responsable de l'agent durant la seva etapa a Madrid, que va estar present en el moment de la seva detenció el febrer del 2019, ha explicat a preguntes de la defensa que va dir a Ruiz que entregàs el telèfon "perquè no tenia res a ocultar".

Així, el testimoni ha explicat que segons la seva experiència allò habitual és "singularitzar" l'aparell intervingut per si s'ha d'utilitzar posteriorment, perquè no sigui manipulat. L'agent ha confirmat que no va ser precintat ni identificat més enllà del número comercial, que els agents que van detenir la inspectora podrien ja conèixer de quan va estar destinada a Mallorca i del PIN d'accés, que va facilitar ella.

El policia ha reiterat igualment la versió dels encarregats de detenir la inspectora en relació amb la declaració, apuntant que van haver de cridar a Palma perquè els facilitassin les preguntes que havien de fer-li. Durant la sessió han comparegut igualment com a testimonis policies nacionals que van col·laborar amb els agents de Blanqueig en detencions i conduccions d'arrestats que han indicat que no recorden "res ressenyable".

També ha prestat declaració un advocat present en les declaracions de funcionaris detinguts en la causa ORA, que ha assegurat que el jutge Manuel Penalva va oferir "immunitat" si incriminava altres persones, encara que no fent servir aquest terme en concret. El mateix advocat ha assenyalat que les actes dels interrogatoris no reflectien fidelment el contingut i que va protestar per això, per la qual cosa hi van introduir alguns canvis.

No obstant això, ha admès que no va exigir que constàs en l'acta que no s'estaven recollint totes les seves queixes i que no el va denunciar a posteriori. El lletrat s'ha referit també a les "males maneres" del fiscal. Sobre l'interrogatori, ha explicat que "eren més desqualificacions que preguntes".

En darrer lloc, ha prestat declaració un subinspector de l'Agència Tributària que ha fet referència a un informe de reconeixement de deute d'una societat amb la família de Gijón, apuntant que havia d'analitzar els comptes "perquè no estava clar l'origen del préstec i no hi havia capacitat de devolució". Amb la declaració dels testimonis d'aquest dijous, el judici s'ha suspès fins després de l'estiu i es reprendrà el 4 de setembre.

stats