Societat 12/11/2020

El Consell de Mallorca apuja un 106% la tarifa dels escorxadors i indigna el sector ramader

L'increment no és definitiu i la pesidenta de la institució s'ha compromès a reduir-la, però Asaja i Unió de Pagesos diuen que la mesura els perjudica molt

Kike Oñate
2 min
L’Ajuntament de
 Palma es desentén del
 Tot de l’escorxador

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous apujar un 106,12% la tarifa de deixalles d'origen animal de 2021, que paguen els escorxadors i els pagesos que es desfan d'animals morts. Ara el preu és de 37,92 euros per tona i amb l'increment aprovat arribaria a 73,65, malgrat que mai abans s'havia aplicat una bonificació del 70%. Si no s'hagués fet, la taxa s'hauria disparat fins a 150 euros per tona, segons fonts de la institució insular. El preu final no és definitiu i encara pot canviar i la presidenta del Consell, Catalina Cladera, s'ha compromès a reduir-la. Les entitats del sector primari, Asaja i Unió de Pagesos, han criticat la pujada perquè els perjudica molt.

El gerent d'Asaja, Joan Simonet, ha demanat que l'equip de govern no torni a dir que dona suport al sector primari i la sobirania alimentària si finalment l'augment tira endavant. "Si la tarifa puja, els pagesos haurem de pagar més per usar els escorxadors", ha explicat a l'ARA Balears, i ha afegit que al·legaran contra la proposta del Consell.

El secretari general de la Unió de Pagesos, Sebastià Ordines, ha comentat que "si volem mantenir el sector actiu a l'illa, cal posar menys problemes perquè els ramaders ho estan passant malament". Ordina ha rebutjat que es donin subvencions com a compensació perquè la millor manera d'ajudar els pagesos és reduint la tarifa.

El ple també ha aprovat la proposta inicial de les tarifes d'incineració i de llots. La proposta preveu que la tarifa de residus sòlids urbans passi de 111,20 euros per tona a 108,03 euros, mentre que la segona estableix que baixi de 88,23 euros per tona a 74,53. Cal tenir present que Tirme, l'empresa concessionària de la institució insular que cobra als ajuntaments per cremar el rebuig que generen, va proposar que el preu fos de 141 euros per tona.

stats